Søg og du skal finde

NYHEDER

Her vil du blive opdateret på de sidste nyheder, omhandlende årstidsbestemte informationer vedr. råvildtet, råvildtforvaltningen og andet som på en eller anden måde kan linkes til råvildt og råvildtjagt. Raavildt.dk's nyhedsside vil primært omhandle råvildtet i Danmark, men vi holder selvfølgelig også øje med, hvad der sker med råvildtet udenfor Danmarks grænser.
Alle tidligere udgivet nyheder, vil du altid kunne læse HER

Hvordan afliver man et stykke råvildt..?

Aflivning af råvildt burde alle kunne, uanset om man er jæger eller ej.
Når man skal aflive et rådyr (eller andet vildt), bør det altid foregå på den hurtigste måde uden at stresse dyret unødigt.

I mange bøger står der beskrevet, hvordan man bøjer dyrets hoved mod dets brystkasse, hvorved det er nemmere at finde stikhullet i nakken, hvorefter man stikker sin kniv ind i nakkehullet - i en vinkel frem mod dyrets snude. Når man bruger denne aflivnings-metode er det nødvendigt at man tager godt fat i dyret, da dyret ikke frivilligt lader dig bukke dens hoved, hvorfor dyret vil kæmpe kraftigt imod mens det som regel skriger.
32 Aflivning v stik i nakkehullet 20100915 2048 kopi 2 copy copy copyJeg mener at ovennævnte aflivningsmetode (stik i nakken) burde afskaffes, da dyret udsættes for en unødvendig stresssituation. Nedenfor nævnes hvorfor:

  • De fleste jægere medbringer en traditionel jagtkniv på jagten, men til opgaven skal bruges en meget smal kniv, hvilken en traditionel jagtkniv på ingen måde er.
  • Når man tager fat i dyret, og bøjer dets hoved ned mod brystkassen, vil det altid stritte imod og via de sidste kræfter forsøge at slippe fri, hvilket kun gør det sværere at finde nakkehullet. Hvis aflivningen ikke kan udføres hurtigt og effektivt er det i min optik dyremishandling.
  • Mange jægere som har forsøgt denne aflivningsmetode, er selv kommet alvorligt til skade. Enten ved at skære sig selv i hånden, eller i kampens hede at få stukket den spidse og skarpe kniv ned i låret. Hvis man endelig skal bruge denne metode, er det tvingende nødvendigt at man for det første har en egnet smal kniv til rådighed, ligesom man har udført handlingen adskellige gange før på dødt råvildt.  

 29r Stik i hjertet fra siden kopi copy

Et stik mellem ribenene direkte ind i hjertet, samtidig med at man vrikker til siderne med kniven, kan alle udføre uden forudgående intensiv træning. Når man vil aflive på denne måde, skal man huske på, at hjertet på et rådyr er placeret dybt i brystkassen, og kniven skal have en længde som kan nå ind til hjertet fra ydersiden af ribbenene.
Hvis man kommer ud for at skulle aflive et rådyr efter en påkørsel i trafikken, og ikke umiddelbart har en kniv til rådighed, kan en alm. mellemstor skruetrækker i nødstilfælde klare opgaven. Når det er sagt bør man som udgangspunkt altid rekvirere en reg. Schweisshundefører via Dyrenes Beskyttelse, Falck eller Politiet, til at løse opgaven.

30r Stik i hjertet fra front kopi copy

En bedre metode at aflive dyret på, er at stikke en kniv ind i fronten på dyret på indersiden af skulderbladet og direkte ind i hjerteregionen, hvor man skære pulsårer og arterier over ved at vrikke kniven op og ned et par gange. En aflivning af denne art, kræver en foldekniv/dolk med en bladlængde på minimum 12-15 cm.

Står man i en jagtsituation og skal aflive et rådyr, er et velplaceret skud til hals eller hoved på kort afstand, den absolut bedste, men også den mest humane og hurtigste måde at aflive dyret på. 

Udskriv Email