Søg og du skal finde

Skal yngre dyr / spidsbukke afskydes

Hvis man vil lave store bukke, skal man have mange bukke at vælge imellem, hvorfor man ikke skal afskyde etårsbukke, medmindre de er små af krop. Men hvis man ikke har ambitioner eller måske mulighederne i form af et begrænset jagtrevir, kan man selvfølgelig afskyde spidsbukke eller andre yngre bukke.

Nogle mener, at det ikke er jagt at afskyde spidsbukke eller yngre bukke med små trofæer. De er for nemme  osv. Jeg mener, at der ligefrem i en kort periode blev drevet en “hetz” mod de, der valgte at afskyde spidsbukke eller yngre dyr, hvilket efter min mening er meget forkert.

Så længe man stadig kan få bukkefeber, synes det er spændende, sætter pris på trofæet, osv., skal man selvfølgelig fortsætte med at skyde spidsbukke/yngre dyr.

Når man så har skudt mange bukke og måske ikke “tænder” så meget på en spidsbuk mere (den skal jo opbrækkes, opsatsen afkoges, osv.), så bør man stoppe med at afskyde disse og i stedet gå på jagt efter større bukke og lade spidsbukke og andre yngre bukke passere, når man ser den.

Det giver faktisk også en form for tilfredsstillelse at lade være med at krumme fingeren, hver gang man kommer på skudhold af en buk.

En lang pürsch på 150 meter, på maven ud over en nyslået brakmark, uden videre dække, i halvdårlig vind, sluttende af med en dræbende kugle på 100 meters afstand kan være en fantastisk jagtoplevelse, selvom trofæet ikke er det helt store.

At sidde i en hochstand i udkanten af skoven, hvor man ved, at en medaljebuk kommer ud hver morgen, og så afskyde den på 45 meters afstand med fast anlæg på hochstanden kl. 05:10 den 16. maj kan for andre være en stor jagtoplevelse.

Om man er tilhænger af den ene situation mere end den anden, er det kun den enkelte jæger, som kan bedømme.

Derfor kan ingen beslutte, hvad der er det “rigtige” eller “forkerte”, da nogle foretrækker at pürsche og andre foretrækker at sidde på anstand, ligesom nogen ser glæde i at skyde yngre dyr, og andre ser glæde i at skyde ældre dyr.

Det vil altid være op til den enkelte jæger at vurdere, om han/hun stadig får en god jagtoplevelse ud af at skyde spidsbukke/yngre dyr. I øvrigt er kødet fra yngre bukke som hovedregel langt bedre end kødet fra gamle bukke.

Hvis man kun afskyder de yngre bukke, for at naboen ikke skal afskyde dem, er det vist på tide, at fornuften sejrer, og man tager to kølige håndbajere med over til naboen og i fællesskab får lavet nogle aftaler, som begge parter på længere sigt bliver meget mere tilfredse med.

{backbutton}

Udskriv E-mail