Søg og du skal finde

Råvildtet sikrer

Hvis man gør sig den ulejlighed at undersøge råvildtet adfærd og sætter sig ind i denne, vel at mærke ved egne observationer - før man begynder at jage råvildtet, vil man stå meget bedre rustet og derved have større chancer for at få succes på pürschjagten. Man vil under disse observationer opdage, at når råvildtet bliver gjort opmærksom på, at der er noget “unormalt” på færde, som når en gren knækkes, så registrerer råvildtet omgående, hvor lyden kom fra, og står derfor med gehørerne/ørene fremadrettet og sikrer mod stedet, hvor lyden kom fra. Råvildtet sikrer ikke kun i et halvt til et minut, men nærmere i fem minutter eller mere. Det er her at mange jægere laver en fejl, da de ikke har tålmodigheden til at blive stående det samme sted i fem minutter, før de pürscher videre, og de bliver derfor afsløret, når de hurtigt fortsætter pürschen.

 

Råvildtet “snyder” dig

Når man pürscher og er kommet så tæt som 20 meter eller tættere ind på råvildtet, selvfølgelig i god vind og iført det rigtige jagttøj (læs kamuflagetøj), sker det, at råvildtet registrerer jægeren, men alligevel bliver stående og sikrer mod jægeren uden at gøre tegn til at flygte. Råvildtet løfter hovedet og trækker overlæben op for bedre at få fært af det ukendte, men efter et par minutters stirren mod jægeren, lader dyret som ingenting og esser videre. Her er det, man skal blive stående helt stille, selvom dyret esser videre. Man vil herefter se, at dyret pludselig uden varsel, lynhurtigt løfter hovedet og igen sikrer mod jægeren. Denne adfærd kan dyret gentage flere gange, og meningen med det hele er, at fange jægeren eller det ukendte i en bevægelse. Tro mig, jeg har prøvet det masser af gange og er også blevet “snydt” af råvildtet mange gange, da det ikke er muligt at “stivne” midt i et skridt og blive stående i denne stilling i mange minutter.

En gammel returbuk vil aldrig give en jæger denne oplevelse, da han er skredet ved det mindste mistænkelige. Derfor er pürschjagten på ældre, modne gamle bukke efter min mening det ypperste inden for råvildtjagten.

{backbutton}

Udskriv Email