Søg og du skal finde

Placering af en god kugle

 

Placeringen af skuddet/kuglen i råvildtkroppen er meget vigtigere, end hvilken kaliber der skydes med.

Uanset hvor dyret rammes på bladet, er det dødsdømt. Ved et bladskud forender dyret øjeblikkeligt, umiddelbart efter eller efter lidt tid. Mange prøver at placere kuglen lige i hjertet, hvilket vil sige en lav bladkugle, da hjertet på råvildtet sidder meget lavt i kroppen. Denne placering af kuglen vil jeg fraråde, da man, hvis man er uheldig og kommer til at sætte kuglen fem-seks cm lavere,  vil  have en af de anskydninger, som ofte sker, nemlig en forløbsanskydning. Hvis man træner i at placere kuglen direkte på midten af bladet, vil man have det største træfpunkt. Uanset om kuglen så skulle sidde seks-otte cm for højt, for lavt, for meget til højre eller venstre, vil man have afgivet en dræbende kugle. Når dyret står med siden til, skal man følge bagsiden af forbenet op, og når man finder kroppen på dyret i trådkorset, fortsætter man op til midten af dyret, mens man afsikrer. Når man har trådkorset på midten af dyret (stadig i en direkte lodret linje fra forbenets bagside), lader man skuddet gå.

Mange gange ser det ud som om, at dyret står med siden til, når man afgiver skuddet, men ofte kan man efterfølgende se på udgangshullet, at dyret kun har stået lidt med siden til. Hvis dyrets står helt med siden til (90 grader på skudvinklen), vil man kun kunne se ét forben (det andet forben er gemt bag det første forben) og det samme med bagbenene.

Skyder du oppe fra en hochstand og ned på et dyr, som kun står 20-30 meter væk, skal man tænke på kuglens bane og derfor sætte kuglen lidt højt, da man skal ramme de vitale dele, som jo sidder midt inde i dyret.

Hvis man skal skyde til dyret, og det ikke står med siden til, men lidt vinklet, skal man sikre sig, at kuglen går gennem de vitale dele. Dette vil betyde, at man skal have kuglen placeret langt tilbage, hvis man skyder på dyret, og det står mere med spejlet end forenden mod én.

Hvis dyret derimod står lidt vinklet, med forenden tættere på end spejlet, skal man placere kuglen så langt fremme, at man sikrer sig, at kuglen går gennem de vitale dele.

Som udgangspunkt er det bedst at skyde til et dyr, der står helt med siden til, da træfområdet til en dræbende kugle herved er større.

Følg bagsiden af forbenet op, find midten af dyrets krop i trådkorset og lad skuddet gå.

{backbutton}

 

Udskriv Email