Søg og du skal finde

Udvandring

Alle revirer vil opleve en udvandring af dyr, og specielt hvis man har mange hundyr på reviret, og der derved opbygges en overproduktion af dyr til reviret. Det er hovedsageligt de unge dyr (årsbukke og smaldyr) samt svage dyr, som udvandrer, da de jo ikke har de store chancer for at kunne forsvare et ”revir”.

De ældre dyr bliver som hovedregel på reviret, men kan også komme vidt omkring, da de måske har rykket deres revirgrænser.

Jeg havde engang to yngre stærke bukke, som gik i et område, hvor der også var en ældre stærk buk (pladsbukken). Selvom de to yngre stærke bukke havde fundet ud af, hvem af dem som var den ”stærkeste”, blev de hver dag jagtet af pladsbukken. Resultatet blev, at først forlod den svageste af de to yngre bukke reviret og stillede sig i skovparten lige op ad pladsbukkens revir. Ca. en uge efter forlod den stærkeste af de to yngre bukke reviret, også jaget på porten af pladsbukken. Da jeg ugen efter ville tjekke, hvordan det gik med de to stærke yngre bukke, var der igen sket en rokade, da det nu var den stærkeste af de to yngre bukke, som havde indtaget reviret ved siden af pladsbukken, og den svageste af de to yngre bukke var rykket yderligere 200 meter længere væk.

Efter at have observeret lignende hændelser flere gange, er min konklusion, at når en buk udvandrer fra reviret, slår den sig ned på det første område, den møder, og forsøger at indtræde som pladsbuk. Hvis der her står en stærkere buk, rykker den længere ud.

{backbutton}

Udskriv Email