Søg og du skal finde

De første eftersøgninger

ID kort Bismark kopiEfter beståelsen af en Kvalifikationstest, eller for de reg. schweisshundeførere en Egnethedsprøve, bliver hunden og hundeføreren optaget i Schweiss-registret, og der udstedes et ID-kort til  schweisshundeføreren.
På ID-korten, som er udstedt af Miljø- og Fødevareministeriet / Naturstyrelsen, står hundens navn, ID-nummer (hundens microchip nr, eller tatoveringsnummer), udstedelsesdato, ligesom der på  ID-kortet er et billede og navn på den reg. Schweisshundefører.

I Schweiss.registret arbejdes der med et værdisæt som omhandler 4 nøgleord:

  • Selverkendelse
  • Samarbejde
  • Tilgængelighed / Parathed
  • Professionalisme

Alle 4 punkter skal enhver reg. Schweisshundefører i alle tilfælde efterleve, men specielt de 2 første punkter skal man holde fokus på, når man starter op i Schweiss-registret med en ny ung hund. Hvis man som hundefører har været en del af Schweiss-registret i mange år, har man som hundefører selvfølgelig en del erfaring i bagagen, og hvis man er helt ny hundefører i Schweiss-registret, starter uddannelsen af føreren som en følordning, hvor man bla. ikke må afslutte en eftersøgning, hvor der er sikre tegn på træf, uden at have kontaktet en mere erfaren schweisskollega. En rigtig god ordning som sikrer at ingen eftersøgninger opgives for hurtigt, ligesom det også styrker det lokale samarbejde.

På hundesiden er det mere eller mindre ligegyldigt om man starter op som helt ny hundefører eller som erfaren hundefører i Schweiss-registret. Hunden er fuldstændig rå i forbindelse med praktisk eftersøgning, og først efter optaglsen i registret, starter hunden op på den "rigtige" uddannelse som reg. Schweisshund. Selvfølgelig har den mere rutinerede schweisshundefører nogle fordele, da han/hun tidligere har været turen igennem med en ny ung hund, men dette ændrer ikke på at han/hun nu står med en ny ung og uerfaren schweisshund.
Set fra hunden side, er det at sammenligne med at vi mennesker som 18-årige består vores køreprøve. Når vi har bestået teori- og køreprøven får vi tilladelse til at køre bil, men det er først nu vi rigtig skal "lære" at køre bil. Hvis vi går tilbage til hunden, er den nye og formentlig unge hund blevet optaget i Schweiss-registret, og det er først nu at hunden rigtig skal igang med de praktiske eftersøgninger. I takt med antallet af praktiske eftersøgninger stiger, tilegner hunden sig nogle erfaringer, og jo flere praktiske eftersøgninger hunden kommer på, desto før bliver det en rutineret reg. schweisshund.

SELVERKENDELSE og SAMARBEJDE
Hos de nye hundeførere (som ikke tidligere har været i registret) har man sikret "dyrets tarv" ved, at den nye reg. schweisshundefører, ikke uden videre må afslutte en eftersøgning (hvor dyret er ramt), uden først at kontakte en mere rutineret schweisskollega. Ved denne fremgangsmåde skåner man den nye reg. schweisshundefører, fra at vurdere om der skal indsættes yderligere kræfter (læs: kollegahjælp), før man evt. stopper en igangværende eftersøgning. 
Det er vigtigt at man er meget bevidst om, at ens egen nye hund i registret, grundet dens (og måske også førerens) manglende erfaringer på området, kan blive tilkaldt til eftersøgningsopgaver, hvor man inden man er startet op, godt er klar over at denne opgave kan hunden formentlig ikke klare. En ting er ihvertfald sikkert, og det er at hvis man ikke forsøger, kommer man aldrig i nærheden af det anskudte eller påkørte dyr. Når jeg med en ny hund kommer ud for en sådan situation, kontakter jeg altid nogle af de mere erfarne schweisshunde i registret, og sammen lægger vi en strategi for hvordan vi skal gribe denne, på papiret, svære eftersøgning an. Mange gange starter vi op med unge min hund, og når den ikke kan komme videre, tager en af de mere rutinerede schweisshunde over. 
Mange svære eftersøgninger får man kun fat i, hvis de lokale reg. schweisshundeførere samarbejder om opgaven. Den tid hvor man afsluttede en eftersøgningsopgave, fordi man ikke selv kunne komme frem til dyret, er heldigvis passé. Derfor er både begrebet "Selverkendelse" og "Samarbejde" nævt som to af de fire punkter i Schweiss-registrets værdisæt.

DE FØRSTE EFTERSØGNINGER
Når man har et godt samarbejde med de andre reg. schweisshundeførere i området, kan der ske det at man af en kollega, får tilbudt at køre til en eftersøgning, som på papiret virker "nem". Jeg skal lige huske at sige, at selvom en eftersøgning umiddelbart godt kan virke som en "nem" opgave, er det langtfra sikkert at man kommer i nærheden af dyret, og at en mere erfaren reg. schweisshund efterfølgende heller ikke kommer i nærheden af dyret.
Selvom hunden lærer noget ved hver eftersøgning finder man ud af, at selvom man har gået rigtig mange træningsspor og har bestået de sværeste sporprøver, er det intet at sammenligne med en praktisk eftersøgning med lidt sværhedsgrad. Man skal derfor ikke lade sig slå ud, fordi man ikke kommer i nærheden af de første mange eftersøgninger man starter op på. 
Det man skal koncentrere sig om, er at fokusere på hundens evne, lyst og gå-på-mod på eftersøgningerne, og selvom man efter flere eftersøgninger i træk, ikke kommer i nærheden af dyret, skal man aldrig lade sig friste til at slippe hunden.
Schweisshundearbejdet er remarbejde, remarbejde og atter remarbejde, og med den unge hund ville jeg ALDRIG slippe den til hetz, før jeg ser dyret rejse sig og flygte fra et sårleje, eller hvis hunden fører mig frem til et helt friskt sårleje.
Det koster lidt dyr i starten af den unge hunds karriere, men så kan man heldigvis rekvirere kollegahjælp, hvis man ikke selv kan spore videre på foden af dyret.

MANDDOMSPRØVEN
Jeg plejer at sige, at den nye hund i registret har bestået sin "Manddomsprøve", når den har sporet et løbsskudt stykke råvildt over flere hundrede meter, og det løbsskudte rådyr rejser sig fra sårlejet, og flygter hurtigt videre, mens man stadig har schweissremmen på hunden. Det betyder intet at det anskudte dyr får 100 meters forspring inden man får sluppet hunden, da den unge hund nemt kan følge sporet og den friske kropsfært fra det flygtende dyr. Afhængig af hvor langt ude hunden får fanget dyret, hører man måske dyret skrige et par gange. Ellers kan man se på sit pejl, at hunden ikke løber mere, hvorfor man bare skal begynde at gå i retning af hvor hunden på pejlet befinder sig. Når man kommer frem til hunden, bliver man ovenud glad og kistestolt, når man ser at ens "nye" reg. schweisshund, har sporet, fanget og måske aflivet dyret. 
Når denne "Manddomsprøve" er bestået med UG med kryds og slange, er man sikker på at den hvalp man valgte for ca. et år siden, er den "rigtige" hvalp, som nu er ved at blive voksen, og ved dens gerning indtil videre har indfriet alle de store forventninger man havde til den.
Selvom hunden ved ovenstående præstation har bevist dens værd, skal man stadig huske på, at: schweisshundearbejdet er remarbejde, remarbejde og atter remarbejde.

husk

Udskriv Email