Søg og du skal finde

De første eftersøgninger

ID kort Bismark kopiEfter beståelsen af en Kvalifikationstest, eller for de reg. schweisshundeførere en Egnethedsprøve, bliver hunden og hundeføreren optaget i Schweiss-registret, og der udstedes et ID-kort til  schweisshundeføreren.
På ID-korten, som er udstedt af Miljø- og Fødevareministeriet / Naturstyrelsen, står hundens navn, ID-nummer (hundens microchip nr, eller tatoveringsnummer), udstedelsesdato, ligesom der på  ID-kortet er et billede og navn på den reg. Schweisshundefører.

I Schweiss.registret arbejdes der med et værdisæt som omhandler 4 nøgleord:

  • Selverkendelse
  • Samarbejde
  • Tilgængelighed / Parathed
  • Professionalisme

Alle 4 punkter skal enhver reg. Schweisshundefører i alle tilfælde efterleve, men specielt de 2 første punkter skal man holde fokus på, når man starter op i Schweiss-registret med en ny ung hund. Hvis man som hundefører har været en del af Schweiss-registret i mange år, har man som hundefører selvfølgelig en del erfaring i bagagen, og hvis man er helt ny hundefører i Schweiss-registret, starter uddannelsen af føreren som en følordning, hvor man bla. ikke må afslutte en eftersøgning, hvor der er sikre tegn på træf, uden at have kontaktet en mere erfaren schweisskollega. En rigtig god ordning som sikrer at ingen eftersøgninger opgives for hurtigt, ligesom det også styrker det lokale samarbejde.

På hundesiden er det mere eller mindre ligegyldigt om man starter op som helt ny hundefører eller som erfaren hundefører i Schweiss-registret. Hunden er fuldstændig rå i forbindelse med praktisk eftersøgning, og først nu starter den op på den "rigtige" uddannelse som reg. Schweisshund. Selvfølgelig har den mere rutinerede schweisshundefører nogle fordele, da han/hun tidligere har været turen igennem med en ny ung hund, men dette ændrer ikke på at han/hun nu står med en ny ung og uerfaren schweisshund. 

Selverkendelse
Hos de nye hundeførere (som ikke tidligere har været i registret) har man sikret sig ved at den nye reg. schweisshundefører, ikke uden videre må afslutte en eftersøgning (hvor dyret er ramt), uden først at kontakte en mere rutineret schweisskollega. Ved denne fremgangsmåde skåner man den nye reg. schweisshundefører, fra at vurdere om der skal indsættes yderligere kræfter (læs: kollegahjælp), før man evt. stopper en igangværende eftersøgning. 

 

Dette menupunkt

Udskriv Email