Søg og du skal finde

Hundens kondition

Sporets sværhedsgrad vil altid være afhængig af hundens alder, samt hvor langt hunden er kommet i uddannelsen som schweisshund. Svæærhedsgrad og kondition hænger også sammen, da en hund ikke kan udrede et langt spor, hvori du har indlagt mange svære momenter, uden at være i god kondition. 
Jeg har oplevet det med egne hunde og på prøver, hvor jeg som dommer har oplevet at se hunde gå et fantastisk spor, lige indtil 80 meter fra enden af sporet, hvor hundene pludselig er gået "døde". Hundene kan pludselig ikke holde fast i sporet, og uanset hvor meget hunden søger, kan den bare ikke lugte og adskille skovbundens færte fra hinanden. 
Når en hund løber og leger, bruger den selvfølgelig noget af dens opsparrede energi på dette, hvorimod den bruger meget mere energi på at arbejde med næsen og udrede et svært spor.
Hvis jeg i en teoretisk tankegang skulle erstatte hunden med mig selv kan man sige, at når et jeg løber rundt og leger med mine børnebørn, bruger jeg selvfølgelig noget energi på dette. Men hvis jeg, mens jeg løb rundt og legede med børnebørnene, samtidig højlydt skulle synge opera, er jeg sikker på, at udover det ville lyde forfærdeligt, ville legen hurtigt ville få en ende, da min kondition bestemt ikke er noget at prale af. Det nævnte eksempel er på ingen måde videnskabeligt efterprøvet, men blot for at illustrere, hvor meget energi en hund bruger på at lege, contra når den skal udrede et svært spor. 
Hvis du arbejder med en hvalp/unghund med en udpræget stor sporlyst, kan du komme ud for, at den en gang imellem, uden nogen forvarsel, kan gå "død" midt på eller i slutningen af sporet. Hunden fortsætter med at søge ihærdigt, men kan bare ikke holde færten. Sker dette kan du selvfølgelig prøve at holde en lille pause, men det hjælper sjældent, da "glasset" er tømt for energi, og denne energi løber betydeligt langsommere til, end ud af "glasset". Når dette sker for mig, stopper jeg ikke sporet, men lader hvunden søge ihærdigt videre (selvom den ikke kan holde færten), mens jeg sørger for at vi kommer ud til enden af sporet, hvor belønningen ligger. I dette tilfælde belønnes hunden for, at den ikke gav op med at søge, hvilket er en rigtig god egenskab at have som schweisshund.

Man skal selvfølgelig ikke motionstræne hvalpe eller unghunde,i en overdreven grad, ved f.eks. at hunden skal løbe meget, eller trække traktordæk efter sig. Gør man dette, risikerer man at det går ud over ud over hundens knogler, led og muskler m.m. Al form for træning med hvalpe og unghunde, skal stemme overens med hundens mentale og fysiske udvikling, og skal som sagt ikke overdrives. Hvis du er i tvivl om hvordan eller hvormeget du bør motionere med din hund, er det en god ide at spørge din dyrlæge, eller andre fagfolk.

SVØMNING
Svømning er for hvalpe og unghunde, og en rigtig god måde at motionstræne på. I kraft af at hunden er vægtløs i vandet, belastes led og knogler på ingen måde, modsat hvis du f.eks. cyklede med hunden.
Der er efterhånden dukket en del svømmehaller for hunde op i Danmark, og et ugentlig besøg i disse svømmehaller, vil både du og hunden nyde.
Apropos svømmehaller til hunde, byggede og drev jeg den første indendørs opvarmede smømmehal til hunde i hele Europa. Svømmehallen etablerede jeg i forbindelse med et hundehotel, som vi i forvejen drev på Sydsjælland. Jeg var inspireret af at man genoptrænede heste i vand efter skader og operationer, og mente derfor også at det kunne være en god ide til genoptræning af hunde, som var opereret for dispusprolaps led-, knogle- eller muskelskader. Det blev en kæmpe succes, som heldigvis efterfølgende inspirerede andre - Men det er en helt anden historie.
bismark paa strandenJeg svømmetræner også mine schweisshunde ved stranden. Her kaster jeg pinde jeg finder på stranden, langt ud i vandet, som hundene elsker at svømme ud og hente. En del af året (1. oktober til 31. marts), må hunde man har under kontrol, løbe løs på de fleste danske strande. Dette benytter jeg mig meget af, og hundene får en fantastisk kondition af disse strandture, som udover svømning også indeholder løb i løst sand. Disse strandture virker som intervaltræning, som er en af den bedste måde at træne på.
Jeg tager også mine hunde med til stranden, i sommerhalvåret hvor hunden ikke må være løs på stranden (1.april til 30. september). Dette gør jeg tidligt om morgenen, eller sent om aftenen. Jeg går ned til vandet med min hund i line (hvilket er lovligt), et sted hvor jeg har afstand til evt. strandgæster. Her tager jeg linen af, og kaster pinde langt ud i vandet som hunden henter. Når hunden er blevet godt og grundig træt af denne løbe og svømmetræning, tager jeg hunden i line igen og forlader stranden.

CYKLING
At cykle med hunden er en god ide, men først når hunden har alderen til dette. Væn hunden gradvist til at løbe på højre side af cyklen, ved først at træne hunden i at kunne gå på højre side af cyklen.
Hunden skal selvfølgelig ikke trække fremad, mens den løber i line ved siden af cyklen, selvom det kunne være ønskeligt op af mere eller mindre stejle bakker.
Vær opmærksom på underlaget (asfalt, grusveje m.m.) i cykler på, da det kan være en hård belastning for hundens trædepuder.
Cykling er god træning for hunden, men det er svært at få hunden til at løbe lidt mere end den egentlig har lyst til. Der er nemlig ingen drifter aktiveret, når hunden løber ved siden af cyklen.  

BOLDTRÆNING
boldkaster kopiAlle jagthunde elsker at løbe efter bolde, og med meget lidt logisk træning, vil de også meget gerne aflevere bolden til dig - så du igen kan kaste den.
Boldtræning er også intervaltræning, som jeg er tilhænger af. Når du kaster bolden langt ud, bruger hunden alle sine kræfter for hurtigt at komme ud og "fange" bolden. Løbet tilbage til dig er som regel i et noget roligere tempo. Jeg plejer at sætte hunden af, og lære hunden ikke at løbe efter bolden, før jeg giver lov til det. På den måde får jeg også trænet lidt lydighed.
Boldtræningen er også en rigtig god form for søgemotivation. Jeg kaster altid bolden i skoven, og jeg kaster altid bolden til et sted, hvor bolden kun kan findes ved brug af næsen.
At kaste bolden med armen kan være anstrengende for ens skulder, hvorfor jeg bruger en "boldkaster", så man kan kaste bolden rigtig langt ud.

WEIGHTPULL
En rimelig ny sportsgren for hunde, som kom til Danmark i 2004. Den startede i Nord-amerika, hvor man om sommeren fandt på denne metode, til at træne de Nord-amerikanske slædehunde. En træningsform som selvfølgelig også giver en god motion, men hvor der derudover er lagt vægt på at styrke hundens muskulatur.
Jeg anbefaler ikke at din schweisshund skal trække et traktordæk efter sig på jeres daglige gåture, men en gåtur på skovvejen, med en form for vægt-belastning slæbende på skovvejen bag hunden, kan ikke skade den voksne hund. Det er meget vigtigt, at hunden har en træksele på som passer til hunden, inden den begynder at trække noget som helst efter sig.

Udskriv Email