Søg og du skal finde

Schweiss-udstyr

Det kræver ikke den store investering i hundeudstyr, når du starter schweisstræningen med din hvalp. Med et fast  læderhalsbånd og en 10 meter flagline kommer du rigtig langt. Personligt har jeg altid startet mine hvalpe op med et lille billigt læderhalsbånd og en 6-7 meter flagline.
Du kan selvfølge vælge at investere i et "schweisshalsbånd" i mindste udgave, men du vil opdage at hvalpen hurtigt vokser ud af dette, hvorfor et billigt læderhalsbånd er udmærket at starte med.
Fordelen ved de brede og lidt stive schweisshalsbånd er, at de er skånsomme mod halsregionen (læs luftrør) hvis hunden trækker meget, hvilke hvalpe normalt ikke gør, når de koncentrerer sig.

SCHWEISSHALSBÅND
schweiss halsbandDet brede schweisshalsbånd i dobbeltsyet læder, med drejelig svivel, koster mellem 250-400 kr., afhængig af brede og længde, men er først nødvendigt hår hvalpen er blevet noget større. Bevares, det ser godt ud, men hvalpen er fuldstændig ligeglad hvilket halsbånd den har på i opstarten på schweissarbejdet, og iøvriget også senere. 

SPORSELE
schweisssele copy copyEn sele til sporarbejde koster mellem 200-1.500 kr., afhændig af materialevalg, størrelse og mærke. Nogle påstår at det er langt mere skånsomt for hunden, at gå spor i en sele, da man derved skåner hundens halsmuskulatur m.m. Det er selvfølgelig en pointe man ikke skal sidde overhørig, men nu er det jo ikke meningen at en schweisshund skal "trække" dig gennem skovbunden når den går spor. Gennem træningen lærer du hunden ikke at trække når den går sine daglige lufteture i snor, hvilket du også skal bestræbe dig på at lære hunden når den går spor. Når din hund udreder et spor, må der selvfølgelig godt være "bid" i schweissremmen, men aldrig mere end du kan følge med i gå-tempo. Jeg vil derfor råde dig til at arbejde på, at få sat hundens fart ned på sporet - så hunden ikke trækker. Hvis du ikke kan lære hunden dette, kan jeg garantere dig at din hund ikke trækker mindre, blot fordi den får en sele på - tværtimod. 

bøttcherseleBØTTCHER-SELE
Da jeg for 40 år siden begyndte at arbejde med hunde, fandtes der noget som hed en "Bøttcher-sele". Selen virkede på den måde, at jo mere hunden trak, desto mere blev hundens hoved "presset" ned mod jorden. Med en varebeskrivelse med ord som "Modvirker højt søg" troede mange, at det var en fantastisk opfindelse, da man i mangel på viden om sporarbejdet naivt troede, at nu var "vidunder-udstyret" opfundet, som kunne få hunden til at stikke snuden i jorden og følge sporet. Man fandt hurtigt ud af, at selvom hundens hoved blev "presset" ned mod jorden når den trak, havde det ingen positiv effekt på hundens lyst til at søge - nogle gange tværtimod. Da sporarbejde er lystbetonet, er det for mig vildt overraskende, at man stadig kan finde "Bøttcher-selen" i handelen til 300-400 kr., da den i min optik ikke er mere værd end det læder den er lavet af.

SCHWEISSREM
schweissline 5 nylonsnor 8mm 10m lang 2 copyEn schweissrem (også kaldt en schweissline) kan være fremstillet af forskellige materialer, f.eks. alm. nylonsnor, webbing, læder, biothane, gummi / gummibelagt, til det fineste kernelæder, hvorfor priserne også vil være meget forskellige. En alm. schweissrem i webbing på 10 meter, koster fra 200-350 kr., afhængig af hvor kraftigt materiale man har brugt.
schweissline 3 10m 20mm Nogle hundeførere er fortaler for det ene materiale fremfor det andet, men du skal selvfølgelig købe den schweissrem du har det godt med. Sørg for at der i den ene ende er en solid karabinhage, og ikke det man kalder en "panikhage", som er en anden form for karabinhage, som er hurtigere at udløsse. Jeg har erfaret, at ved en "panikhage" er der en risiko for at den udløser sig selv, hvis hunden arbejder under tætte buske eller træer, og omgivelserne kommer til at ramme "panikhagen". Jeg ved godt at fagfolk på området siger, at det ikke kan lade sig gøre, at en "panikhage" udløses når hunden arbjeder i en meget tæt bevokset område, men da det modsatte er sket for mig flere gange, vil jeg til enhver tid anbefale en solid karabinhage, fremfor en "panikhage" i enden af schweissremmen. I den ende af schweissremmen du holder i, vil jeg anbefale, at der ca. 1 meter før remmen slutter, er en flere centimeter lang "fortykkelse" af remmen, altså en form for markering (som du kan mærke i hånden), så du ikke mister dit tag i remmen når du er ved at være helt ude i enden af rammen.
Der bør ikke være håndtag i enden af remmen, da dette håndtag kun vil hænge fast i stort set alt du møder på sporet, hvis du ikke har fat i håndtaget.
Vær opmærksom på, at man til nogle prøver kan kræve, at schweissremmen har et mindstemål i længden.

PLASTFLASKE
flaske m laagPlastflasker med skruelåg (100/250 ml.) samt sprøjte til at skrue på plastflasken, koster pr. sæt ca. 20 kr. stykket. Du har kun brug for én sprøjte, og jeg vil anbefale dig at købe et sæt bestående af ca. 5 plastflasker med skruelåg og 1 sprøjte. Dette sæt kan du købe for ca. 100 kr.
Hvis du lægger spor hvor du sprøjter schweiss ud på hele sporet, er du nød til at have en sprøjte til at gøre dette med. Da jeg ikke bruger schweiss på sporet, udover ved anskudssted, og nogle få dråber som markering flere steder på sporet, foretrækker jeg en plastflaske med skruelåg. Den kan jeg have i lommen, og tage op uden at der er kommet schweiss ud over tøjet.

FÆRTSKO
faertsko 1Et sæt solide færtsko kan købes for 700-800 kr., og holder en hunds levetid. Der findes forskellige mærker og udformninger af færtsko på markedet, og jeg vil ikke fremhæve det ene mærke fremfor et andet. Blot vil jeg råde dig til at anskaffe et sæt færtsko, hvor kloven spændes fast bagpå færtskoen, så du selv kan bestemme hvor lang ned kloven skal kunne nedsættes bagpå færtskoene. 

MARKERINGSBÅND
martkeringsbandMarkeringsbånd kan købes i flere farver, og koster ca. 5 kr. pr. rulle.
Disse markeringsbånd er miljøvenligt og består af rivstærkt papir. Markeringsbånd bruges fortrinsvis på de praktiske eftersøgninger, hvor man f.eks med at gult markeringsbånd, nemt kan fide det sted man har tidligere markeret. Det kan være markering af et anskudssted, eller en enkelt dråbe schweiss på sporet.  
Træningsmæssigt er der nogle som også bruger disse markeringsbånd, så de nemt kan finde sporet, hvilket jeg ikke er tilhænger af. Skoven bliver hurtigt overklistret med de markeringsbånd, man har glemt at nedtage da man sidst gik spor med hunden. Så heller bruge det materiale du kan finde i skoven, som f.eks. grene, som du kan stille op ad træerne.

Udskriv Email