Søg og du skal finde

Socialiseringen

soegeudvikling

Hvis du har anskaffet dig en 8-ugers hvalp, med de rigtige forudsætninger for at blive en god schweisshund, kan du når hvalpen er blevet tryg ved dig og de nye omgivelser, komme igang med hvalpetræningen. Når jeg skriver at hvalpen skal have de "rigtige" forudsætninger for at blive en god schweisshund, mener jeg at du inden udvælgelsen af hvalpen, har sikret dig at hvalpen:
1.   Er mentalt sund.
2.   Har en udpræget sporlyst.
3.   Har et roligt sind.

Du skal være opmærksompå at hvalpen kun kender til de trygge omgivelser hos opdrætteren. Her er hvalpen beskyttet mod farer af sin mor i de første mange uger efter fødsel, og sidenhen søges trygheden blandt hvalpens kuldsøskende. Når hvalpen forlader opdrætteren kender den derfor intet til en verden udenfor opdrættet, og det er her at du skal træde i karakter og udgøre den beskyttende del. 
Det er helt naturligt at hvalpen kan blive "bange" for nye ting den møder på sin vej, men den skulle gerne selv overvinde denne "angst", og hvis den ikke magter dette, står du klar til at hjælpe hvalpen. Det siger sig selv at en mental sund hvalp har bedre odds for at overvinde, en fra hvalpens synspunkt farlig ting, end den meget usikre og bange hvalp.

"Hvalpetræningen" omfatter flere ting, og erderfor mere motivation og socialisering end egentlig træning/dressur. Uanset om hvalpen senere skal bruges til tjenestehund, blindehund, servicehund, narkohund, sporhund, schweisshund eller blot skal være en god familiehund, er det meget vigtigt at hvalpen socialiseres. Dvs. at hvalpen under dens gåture med dig, skal opfatte de ting i møder på jeres vej, som noget positivt. Hvalpen skal møde andre mennesker, andre hunde (ikke aggresive eller dominante hunde), biler og store busser eller larmende store lastbiler, og finde ud af at alle disse ting ikke er "farlige". Hvalpen skal ud og køre bil, tog og bus, og skal opleve så meget som muligt, og kun få positive oplevelser ud af det. Når dette er sagt skal disse "oplevelser" selvfølgelig opleves i et tempo hvor hvalpen kan følge med. Derfor starter man ikke med at tage hvalpen med ned på perronen på Nørerport togstation, mens et gennemkørende tog banker forbi hvalpen på 1-2 meters afstand, med 100 kilometer i timen. 
Jeg vil stærkt fraråde dig at besøge de populære indhegnede "Hundeskove" med din hvalp. Det er vigtigt at din hvalp kun omgås andre hvape og voksne hunde som er sunde mentalt, og derfor opfører sig helt naturligt når de møder en hvalp. I hundeskovene færdes helt sikkert hunde, som er mentalt sunde, men de mennesker som har en hund de ikke kan styre i dagligdagen, besøger også de indhegnede hundeskove, da de ikke har styr på deres hunde udenfor det indhegnede område.
Hvis den voksne ulydige hund, som virkelig elsker at løbe frit i hundeskoven, også er en dominat satan overfor andre hunde, møder din hvalp i hundeskoven, er det ikke sikkert at din hvalp opfatter det som en god oplevelse.
Jeg har kendskab til flere hvalpe, som er blevet "overfaldet" af en skør, dominant eller mentalt usund ehunde i hvalpe / unghundestadiet, som senere når hvalpen bliver voksen, udviser en aggressivitet som på ingen måde er ønskelig.

Jeg vil stærkt anbefale dig at du melder dig og hvalpen til et hvalpehold eller hvalpemotivation, som det kaldes nogle steder. Om det foregår i en jagtforening eller i en specialklub er underordnet. Det er også lige meget om det er et hvalpehold bestående af flere forskellige hunderacer, bare hundende har omtrent samme alder/størrelse, og udviser et normalt sundt adfærd.
Det vigtige ved denne hvalpetræning er ikke selve "træningen", men det at hvalpen møder andre hunde, mennesker og nye ting. Hvis du er lidt smart møder du op til hvalpetrænningen i god tid, så din hvalp får muligheden for at hilse på alle de andre hvalpe (i snor) inden selve "træningen" starter. Det er ikke sikkert at hvalpene får frikvarter eller legetid sammen, hvilket er fornuftigt nok, da det jo ikke er sikkert, at alle hvalpene på holdet er helt mentalt sunde. Hvis alle hvalpene var mentalt sunde, ville der intet ske ved at de legede sammen.
Du kan evt. spørge nogle af de andre folk på holdet, hvor din og disse hvalpe fungerer godt sammen, om de vil blive 10-15 minutter efter hver træning, så din og de andres hvalpe kan tumle rundt og lege sammen.
Det er ikke sikkert at hunden kan lave alle de øvelser (sit, bliv siddende, gå pænt, indkald m.m.) når kurset er slut, hvilket i min optik også er fuldstændig ligemeget. Det vigtigste er at hvalpen, lærer at omgås og lege med andre hunde, og derved lærer hvordan man socialt opfører sig, da socialiceringen af hvalpen er en meget vigtig del af hundens "uddannelse". 

Dem som fravælger hvalpens mulighed for at kommer til hvalpetræning / hvalpemotivation, sætter hvalpen tilbage i dens udvikling - inden den egentlig er begyndt.

Udskriv Email