Søg og du skal finde

Søgeudvikling

Når du vil lave en schweisshund, er det vigtigt at du i stort set alt hvad du foretager dig med hvalpen, tænker på at udvikle dens evne til at bruge næsen.  
En hvalp skal have mad flere gange om dagen, og mange vælger den nemme måde, ved blot at stille madskålen ned foran hvalpen, hver gang den skal fodres. Dette lærer hvalpen intet af, og da hvalpen spiser for at overleve, og denne drift er utrolig stærk hos alle hvalpe, kan vi lige så godt udnytte denne overlevelsesdrift, ved at implementere fodringen i "træningen". 
soegeudviklingJeg vænner gradvist mine hvalpe til at selv finde maden, før den kan spises. De første gange tager jeg lidt af hvalpens tørfoder, og mens jeg holder hvalpen i halsbåndet, drysser jeg lidt af tørfoderet ud på græsset lige foran hvalpen. Jeg bliver stående og siger ikke noget, men slipper blot hvalpen, som omgående vil gå i gang med at søge i græsset for at finde maden. Hvor meget af måltidet hvalpen selv skal finde, er afhængig af flere ting, men det varer ikke mange dage, før den indtager hele portionen af tørfoder ude på græsplænen. Denne øvelse laves 3-4 gange om dagen, afhængig af hvor mange gange du fodrer hvalpen dagligt.
Gradvist gøres det græsareal hvor man fodrer hvalpen, til at blive større og større, så man til sidst spreder tørfoderet ud indenfor en areal på ca. 5 x 5 meter. I starten laves denne søgeudvikling på kortslået græs, senere i højt græs eller endnu bedre i skovenbunden. Når hvalpen har fuldstændig styr på hvad øvelsen går ud på, gælder det om at skifte underlag så ofte som muligt, så den måske om morgenen søger efter maden på græsplænen, midt på dagen i skoven, og til aften i en vejrabat. Ind imellem kan man selvfølgelig fodre hvalpen på den lette måde, men jeg vil anbefale at hvalpen mindst én gang pr. dag, selv skal søge og finde sin mad.
Jeg har altid fortsat søgeudviklingen (fodring på græsset), så længe som hunden synes det er interessant. Når den ikke virker så interesseret i denne øvelse mere, stopper jeg med at fodre på denne måde. Hvis man arbejder med en labrador, vil man formentlig aldrig komme til det punkt, hvor hunden ikke er interesseret i at finde sin mad på græsplænen, da labradors er kendt for deres enorme madglæde.

bismark 8 uger

Udskriv Email