Søg og du skal finde

Sporlog - se hvor sporet ligger

Uanset om man har en god eller dårlig stedsans, er det altid en fordel at være 100% sikker på hvor man har lagt sit spor til hunden.
En metode som mange bruger, er at sætte grene, som ligger overalt på skovbunden, op af nogle af træerne i skoven. Fordelen ved denne metode er, at det er rimeligt nemt at følge sporet, afhængig af hvor langt man har mellem de opsatte grene. Ulempen ved denne metode er, at når du i et område har gået mange spor, vil der ofte stå "gamle" markeringer på sporet, altså markeringer fra tidligere spor som du ikke har fået lagt ned. Du kan derfor ved en fejl, kommer til at tro at én eller flere af de "gamle" markeringer, er tilknyttet det spor du er i gang med at udrede med hunden. Dette kan resultere i, at du grundet en "gammel markering" trækker hunden af sporet, hvilket hverken fremmer spor- eller samarbejdet mellem dig og hunden. 
Gør det derfor til en vane, at hvis du mister orienteringen under sporudredningen, og bliver i tvivl om hvor sporet ligger, skal du kigge på din hund. Hvis hunden arbejder som om den stadig er på sporet, så stop ALDRIG hunden, før du er absolut 100% sikker på at det er forkert. Følger du denne anvisning, vil du opdage at i 99% af tilfældende har hunden ret.
gaet af sporetBrugen af markeringer op af træer med grene fra skovbunden, er dog klart at fortrække fremfor diverse "markeringsklemmer med lange plastbånd" i alverdens farver. Udover at disse plasting aldrig forgår, ser de også rædsomme ud og har intet af gøre i en naturen. 
Det er altid bedst når man under udlægning af spor, vælger nogle faste og synlige punkter langt fremme. Gør man dette er man sikker på, at fremme ved "den store bøg", "den store sten", "det skæve træ", eller en anden tydelig afvigende "genstand" i skoven, skal vi f.eks. passere højre eller venstre om. Det kan også være her man har lavet et knæk, tilbagegang eller anden færtforvirring.
Jeg vil klart anbefale, at man under sporlægningen bruger en lille lommebog til at tegne sporetforløbet og registrere og notere de kendetegn man støder på under sporudlægningen. Kendetegn kan være forskellige ting som "stor sten", "skævt træ", "vejoverførsel" osv. 

MOBILTELEFON - Topo GPS
Topo gpsDer findes en App som jeg også bruger, når jeg ikke bruger mit Garmin udstyr. Denne App kan downloades og hedder Topo GPS. Den koster ca. kr. 30,- og er alle pengene værd. Jeg er faktisk meget imponeret over hvor præcis den er, og alt det den kan i forbindelse med sporlægning og efterfølgende udredning af sporet. Man kan se hvor man har lagt sporet, den måler længde på sporet, og viser koordinater. Derudover kan du under sporlægningen indsætte waypoints (sårlejer, knæk m.m.), ligesom du kan gemme sporet. Den virker fortrinlig på min iPhone, mens jeg har hørt at den ikke virker helt så godt på Android telefon.
topo billeder

 

 

 

 

 

 

 


GARMIN GPS
nytalpha50t5 halsband kopiDet bedste er selvfølgelig et sporingsudstyr, som udover at kunne bruges til at kunne se hvor man har lagt sit spor, også kan vise ens egen position i forhold til hundens, på et kort. Denne funktion er specielt vigtigt når hunden først er sluppet til hetz.
Der findes mange mærker af sporingshalsbånd til brugshunde på markedet, men i min optik er Garmins produkter de suverænt bedste på markedet.
Det er ingen tilfældighed at alle de reg. schweisshunde, i dag er udstyret med et T5 halsbånd, mens den reg. schweisshundefører kan følge hunden på sin Alpha50, når hunden er sluppet til en hetz.
Jeg kender flere som gruger Garmins Alpha 50 + T5 halsbåndet når de f.eks. er i Sverige på ferie. Ikke fordi de planlægger en eftersøgning, men fordi de i dagligdagen i Danmark har hunden løbende frit omkring på ejendommen. Hunden forlader selvfølgelig ikke matriklen i Danmark, og gør den det finder den hurtigt tilbage, da den kender omgivelserne. I Sverige findes meget store skovområder, og forvilder hunden sig, af en eller anden grund sig derud, kan det være svært for nogle hunde at finde tilbage. Hvis hunden bærer et T5 halsbånd (som selvfølgelig skal være tændt), har man betydelig nemmere ved at finde hunden, end hvis den ikke havde et sporingshalsbånd som T5 omkring halsen. Hav altid den lange antenne på din håndholdte Alpha 50, da denne antenne af gode grunde, modtager signaler længere væk end den korte antenne. Du bør derudover altid have din magnetantenne (til at sætte på taget af bilen) liggende fast i bilen, da du med denne antenne har de bedste forudsætninger for at få signal fra hundens T-5 halsbånd, hvis den er kommet meget langt væk.
Garmins Alpha 50 + T5 halsbånd opfylder alle dine nødvendige behov som schweisshundefører og mere til.
Du kan læse om Garmins Alpha 50 + T5 halsbånd på dette link: https://buy.garmin.com/da-DK/DK/p/545326

I forbindelse med sportræning kan man sige, at så længe man blot lægger spor, og senere eller flere dage efter skal udrede sporet med sin hund, er Garmins håndholdte Alpha 50's kortvisning, på ingen måde mere præcis end Topo Gps på en iPhone.

Udskriv Email