Søg og du skal finde

Hundyr

En rå er en fællesbetegnelse for et hundyr, og der kan være tale om rålam, smalrå/smaldyr eller en gammelrå.

Efter rålammet er sat (født), bliver det i jagtlig henseende betragtet som et lam, indtil jagten på efterårsdyrene i samme jagtår er afsluttet.

Herefter kalder man den en smalrå/smaldyr, og den er hermed i jagtlig sammenhæng en rå, modsat tidligere, hvor den i jagtlig sammenhæng var et lam.

Smaldyret beslås normalt i brunsten i dens andet leveår, og først efter den har sat lam, kaldes den en gammelrå.

Forholdet smaldyr og gammelrå er det samme som, at en kvie først bliver til en ko, efter den har kælvet. Dvs. at et smaldyr først bliver til en gammelrå, efter den har sat lam.

Mange tror fejlagtigt, at en gammelrå er en aldersmæssigt gammel rå. Hvis man taler om aldersmæssige gamle hundyr, er den rigtige betegnelse en gammel gammelrå.

Betegnelsen goldrå er et voksent hundyr, som af en eller anden årsag ikke har sat lam. Mange tror, at når man ser en gammelrå alene, er det en goldrå. Dette er i de fleste tilfælde ikke korrekt, da hundyrene er produktive indtil det sidste leveår. Det er muligt, at man ser gammelråer uden lam, men ingen ved, om ræven har høstet af naturen, om den øgede bilisme i Danmark har krævet endnu et offer, eller hvad årsagen er til, at gammelråen ikke har lam med sig. Sandsynligheden for, at det voksne hundyr ikke har sat lam, er meget lille.

{backbutton}

Udskriv Email