Søg og du skal finde

Kroppen

Ligesom hos andre hjortearter virker handyrene ofte større og mere markante med mere volume end hundyrene.

De fleste kender til, at man har spottet et dyr på meget lang afstand og efter at have studeret dyret i kikkerten og uden at kunne se opsats eller spejl, konkluderer man alligevel, at det er en buk. Denne konklusion skyldes formentlig kropsbygningen på bukken, som er det eneste, vi kan vurdere dyret ud fra på lang afstand.

I kraft af at bukkene generelt vejer mere end hundyrene, både syner og er de selvfølgelig også større.

I vinterpels vil råvildtet altid virke større end i den noget kortere sommerpels.

Mange spørger om, hvordan man kan se forskel på et smaldyr, en gammelrå eller en buk, alene ud fra kropsstørrelsen eller bygningen. Jeg kunne skrive stolpe op og stolpe ned om dette emne, uden nogen ville lære noget af det. Det at kunne se på kroppen af et dyr, om det er et smaldyr, en gammelrå eller en buk, kan man ikke læse sig til – uanset hvor meget man læser. Man bliver nødt til ofte at færdes i naturen og på den måde lære at se forskel på de forskellige dyr.

Metoden er meget let at lære sig. Man spotter et dyr i sin kikkert, som står roligt og esser på marken. Dyret har hovedet nede, og du kan derfor ikke se, om det er et han- eller hundyr. Efter at have vurderet dyrets kropsbygning i kikkerten, beslutter du ud fra dette, om det er et han- eller hundyr. På et tidspunkt løfter dyret hovedet, og du får svaret - forudsat at du ikke laver denne øvelse i den periode, bukkene har kastet opsatsen. Du vil opdage, at jo flere gange du laver denne øvelse, bliver dine ”gæt” mere og mere rigtige. Når du mener nogenlunde at beherske denne metode til at fastslå, om det er et han- eller hundyr, kan du fortsætte med at ”lege” og gætte, om et hundyr er en gammelrå eller et smaldyr (det er svært!). Denne øvelse kommer man nok aldrig til at beherske 100 %, men jo flere dyr man har haft i hænderne og gennem mange år observeret, desto større chance er der for at ramme det rigtige svar.

{backbutton}

Udskriv Email