Søg og du skal finde

Spejlet på handyr og hundyr

Med noget ”træning” vil man alene på spejlet (og på lang afstand), kunne se forskel på, om det er et hundyr eller et handyr.

Hos hundyrene ligner spejlet et hjerte, som står på hovedet (vendt 180 grader).

Hos handyrene ligner spejlet også et hjerte, som står på hovedet (vendt 180 grader), men her virker hjerteformen ligesom mere oval.

Man kan som så meget andet med råvildtet ikke læse sig til at kunne se forskel på spejlet på han- og hundyr, da den eneste brugbare metode er at færdes i naturen og observere på råvildtet og derved opnå erfaringen i dette.

I princippet har det ingen betydning, om man behersker dette, da man som regel, når man kigger på spejlet hos råvildtet, kun ser dyret bagfra. Man skyder under normale omstændigheder ikke til et dyr, som står med spejlet mod én, og heller ikke før man er 100 % sikker på, hvad man skyder på, uanset om det er et hundyr eller et handyr. Men det er en ret sjov øvelse i den daglige omgang med råvildtet.

Som det tydeligt kan ses på billedet på siden, har hundyret (til højre) et spejl som et hjerte, blot vendt 180 grader. Derudover kan man tydeligt se dusken/skørtet på hundyret.

På handyret (til venstre) har bukken også et spejl som et hjerte, blot vendt 180 grader, men dette spejl er mere ovalt. Med lidt øvelse vil du så godt som hver gang kunne se forskel på et handyr og et hundyr alene på spejlet.

Når jagten på efterårsdyrene går ind i oktober måned, er det umiddelbart svært at se forskel på bukkelam og rålam, hvis man ikke er meget øvet. Omridset af spejlene på lammene er meget utydelige, hvorfor det at svært at udrede noget ud fra disse. Penslen på bukkelammet er så lidt udviklet, at det kun er, hvis bukkelammet står på en bestemt måde, at du kan se penslen. Den sikreste måde er at vente til lammet skal tisse, da du herved tydeligt kan se forskellen på rålammet og bukkelammet.

Senere på sæsonen er det meget nemmere at se dusken/skørtet på rålammet.

{backbutton}

Udskriv Email