Søg og du skal finde

Vinterdragt og sommerdragt

Både i sommerdragt og vinterdragt kan farven variere fra det lysere til det mørkere.

Jagten på den ”røde sommerbuk” er et lidt misvisende udtryk, hvis det bruges op til den dag på året, hvor alle inkarnerede bukkejægere i Danmark kl. 05:00 sidder fuldstændig forstenede ude i naturen med alle sanser kørende på højtryk og en puls tæt på de 200 pulsslag i minuttet, nemlig når bukkejagten starter den 16. maj.

Alle bukkene har ikke skiftet fra vinterpels til sommerpels, når bukkejagten begynder i Danmark. De yngre bukke har skiftet til den rødlige sommerpels, men de ældre bukke har ikke skiftet fra vinterpels til sommerpels endnu, hvorfor de som hovedregel vil være i pelsskifte og derfor har sommerpels på hals og på forparten af kroppen, mens resten af kroppen stadig er i vinterpels.

I Sverige passer udtrykket den ”røde sommerbuk” derimod perfekt, når bukkejagten i Sverige starter, da bukkejagten her først begynder den 16. august lige efter eller i slutfasen af brunsten, og bukkene er her identisk, med den ”røde sommerbuk”. På denne årstid er bukkene altid smukkest med den fantastiske flotte røde sommerpels, ligesom farverne i opsatsen på denne årstid altid vil være smukkest.

Råvildtet skifter som nævnt mellem to dragter i løbet af året. Derfor taler man om en vinterdragt, som er den lidt kedelige, gråbrune farve, og sommerdragten, som er den mere livagtige rødbrune farve.

Råvildtet begynder at skifte fra vinterpels til sommerpels i april måned, og normalt er de sidste grå hår fra vinterpelsen først helt væk i begyndelsen af juni måned.

Råvildtet vil starte med at skifte fra vinterpels til sommerpels fra hoved og hals og arbejde sig bagud på kroppen.

Som udgangspunkt skifter yngre dyr fra vinterdragt til sommerdragt, eller fra sommerdragt til vinterdragt, tidligere end ældre dyr.

{backbutton}

Udskriv Email