Søg og du skal finde

Lugtesans og dufte

Råvildtet har ikke et specielt godt syn, men har til gengæld en fantastisk lugtesans. Den gode lugtesans kompenserer for det dårlige syn ift. fjender, men bruges bestemt også til andre ting. Både bukken og gammelråen afsætter duftmarkeringer i forbindelse med deres territoriehævdelse, som andet råvildt kan lugte. I forbindelse med fødeindtag har råvildtets lugtesans også en stor betydning, og råvildtet ville aldrig gå i gang med at æde noget, som de ikke kan lide lugten af. Mennesker lugter forskelligt, hvilket de forskellige individer i en dyreflok også gør, men for at det skal have nogen mening, kræver det, at dyret har en meget veludviklet lugtesans, hvilket råvildtet har. Vi mennesker har for meget lang tid siden lært at tale og kommunikere og har derfor ikke behov for at kunne genkende hinanden via dufte, hvorfor denne egenskab hos mennesket i dag er ubetydelig og derfor ikke udviklet. Men bl.a. fordi råvildtet ikke kan præsentere sig ved navn, når de mødes, har de derfor denne usædvanligt gode lugtesans, som hjælper dem med at kende forskel på de forskellige individer. Det er også via dufte og lugtesans, at råvildtet kan finde sammen i større tætte skovområder i de perioder på året, hvor de færdes i spring, eller hvor en familiegruppe er blevet væk fra hinanden. Duftkirtlerne udskiller disse dufte, som andet råvildt kan lugte, hvorfor man også tit i brunstperioden kan se en buk ligefrem gå spor med hovedet og snuden meget tæt på skovbunden eller brakmarken i fremadrettet sporsøgning og lede efter den brunstige rå, som han kan lugte.

Duftkirtlerne på for- og bagløbene er altid aktive og afsætter altid duftfært af forskellig art. Specielt duftkirtlerne på bagløbene påstås kontinuerligt at afsætte stærk fært.

Som schweisshundefører ved jeg, at dyrene også kan afsætte det, vi i schweiss-hundekredse kalder ”angstfært” efter dyret er anskudt. Det er denne angstfært, vores schweisshunde skal lære at gå efter, da raske dyr ikke har nogen interesse i forbindelse med en eftersøgning. Begrebet angstfært er i øvrigt et meget spændende emne, som jeg har lavet en del forsøg med, men det må jeg skrive om en anden gang.

{backbutton}

Udskriv Email