Søg og du skal finde

Pürsch eller anstand

De fleste bukkejægere kan bedre lide at pürsche rundt på reviret, fremfor at sidde på anstand på jorden eller i stige/tårn. Ingen af delene er mere “rigtigt” eller “forkert” jagtmæssigt, men hvis der skal skydes flere selektive bukke - specielt ældre bukke - eller der er flere jægere ude, er der ingen tvivl om, hvilken jagtform der giver mest uro på reviret og derved stresser råvildtet mest. Det er selvfølgelig, når man pürscher rundt på reviret.

Som alle ved, er råvildtet os langt overlegent i både hørelse og lugtesans, og hvis man tror, man kan pürsche rundt i skoven i et par timer uden at støde ét eneste stykke råvildt og derved konkluderer, at råvildtet ikke har registreret vores færden i skoven, tager man meget fejl. Den bedste måde at “snyde” den gamle buk på er, hvis man bliver kørt ud til stigen/tårnet, man skal sidde i, mindst en halv time før solen står op, og faktisk helst når det er helt mørkt. Herefter stiger man forsigtigt ud af bilen (uden at smække med bildøren) og står helt stille ved foden af stigen/tårnet, hvorefter bilen stille og roligt kører videre og bremser og holder stille i 15-20 sekunder 50 meter fra stigen/tårnet, inden den kører videre. Lige før bilen stopper efter de 50 meter, kravler man stille og roligt op i stigen/tårnet og sidder helt stille de første 20 minutter og nyder bare stilheden, mens ens sanser vågner i takt med, at lyset tager til.

Formålet med at blive kørt ud og først kravle op, lige før bilen holder stille igen, er at aflede råvildtets opmærksomhed fra jægeren, således at råvildtet sikrer mod bilen og derved afledes opmærksomheden fra jægeren.

Nogle er bedre end andre til at pürsche, og det er klart, at den jæger, som gennem årelang erfaring i pürschteknik og viden om råvildtet laver mindre uro på reviret end den nye jæger, som først skal til at indsamle erfaring. Men uanset hvor dygtig man er, er der ingen tvivl om, at ovenstående nævnte metode med at blive kørt ud i skoven laver mindst uro på reviret.

Sluttelig vil jeg lige nævne, at ved at råvildtet registrerer meget uro i skoven, hvis f.eks. fire-fem jægere pürscher rundt, kan det ændre adfærd og bevægelsesmønstre, hvilket gør det sværere at få det nedlagt. Endelig kunne der måske også ske det værst tænkelige - at den store buk pludselig stod hos naboen hver morgen, grundet for meget uro i området.

{backbutton}

Udskriv Email