Søg og du skal finde

Råvildtets adfærd contra vejret

Mine observationer peger hen imod, at dagen før et omskifte i vejret (højtryk til lavtryk eller omvendt), virker råvildtet mere bevægeligt samt observeres nemmere.

Der er ingen tvivl om, at råvildtet har styr på vejret og kan fornemme vejrskift og lign., hvorfor man nogle dage ser meget råvildt om aftenen, og et par dage efter ser man ikke så meget. Det samme kan være gældende om morgenen, hvor man nogle morgener ser masser af råvildt, og den næste morgen ser man næsten intet.

En skøn, kold sommermorgen kan man opleve, at der ikke er et eneste dyr fremme på markerne. De har formentlig været fremme tidligere og esse og kommer derfor først frem igen ca. kl. 07:00. Hvis det fortsat er solskin, kan de også komme ud igen ca. kl. 09:00 for en kort periode.

Hvis man er inde i en meget tør periode, sker det også, at der ikke er ret mange dyr fremme på marker og enge om morgenen. Dette skyldes formentlig, at der ikke er faldet noget dug. Hvis der efterfølgende kommer et tordenvejr eller bare normal regn, vil man opdage, at dette trækker dyrene som en magnet. Det er derfor altid en god ide at gå på bukkejagt lige efter et regnskyl.

På våde, kolde morgener og specielt med meget blæsevejr, er råvildtet som regel mest skræmt og tager hurtigere flugten end i andet vejr.

En skytte fortalte mig engang, at når det var fuldmåne, var der ikke ret mange dyr i gang med at esse om morgenen, grundet at de havde gået hele natten og esset, fordi de bedre kunne se i lyset fra fuldmånen …!

Jeg er helt enig i, at fuldmånen kan påvirke råvildtet på den ene eller den anden måde, men om råvildtets ændrede adfærd grundet lysskæret fra fuldmånen bevirker, at råvildtet esser hele natten og derfor ikke er fremme om morgenen, er på ingen måde bevist. Råvildtet har brug for vand ligesom andre dyr, hvorfor råvildtet også drikker vand, men dyrene optager dog det meste af væskebehovet gennem fødeindtaget. Råvildtet er i øvrigt en ganske udmærket svømmer.

{backbutton}

Udskriv Email