Søg og du skal finde

Bukkejagt i andre lande

At gå på bukkejagt i Danmark er en fantastisk oplevelse. Men mange ønsker også at prøve kræfter med bukkejagten i andre lande.

Som så meget andet i forretningsverdenen, får man som regel, hvad man betaler for. Og bukkejagt eller jagt i al almindelighed er i dag en stor og givtig forretning for jagtrejsebureauer, outfittere og andre involverede. Derfor er de fantastiske tilbud på bukkejagt, som nogle tilbyder, måske ikke så fantastiske, når det kommer til stykket, og slet ikke, hvis prisen er i bund. Kvalitet koster penge, hvilket også er gældende i jagtens verden.

Jeg har som mange andre høstet både gode og dårlige erfaringer under de få jagtrejser, jeg har været på.  Jeg har været på jagtrejser, hvor det hele bare har været i orden, god organisation, god indlogering, super jagtføring osv. Prisen på et jagtarrangement  kan man ikke kategorisere som dyrt eller billigt, da dette afhænger af den enkeltes privatøkonomi. Men man kan kategorisere jagtrejsen som vellykket eller ikke vellykket. Jeg kan huske, at jeg engang bestilte 10 dages bukkejagt i Skotland, sammen med en jagtkammerat. Vi havde begge vores hustruer med som ledsagere, til en overkommelig pris. Vi bestilte jagtrejsen gennem et nystartet jagtrejsebureau, som blev drevet på hobbybasis, hvilket prisen også afspejlede, da den var en del billigere, end hvis vi havde bestilt jagtrejsen gennem et anerkendt jagtrejsebureau. Men vi glædede os, og i vores ungdoms naivitet var vi overbeviste om, at selvom dette jagtrejsearrangement var billigt, ville vi få en fantastisk jagtrejse ud af det. Vi var blevet lovet, at vi sagtens kunne afskyde 10 bukke hver – uden problemer. For at gøre historien kort, var det en elendig indkvartering, elendig jagtføring af en guide, som aldrig før havde jagtet råvildt. Jagten foregik i store indhegninger med grankulturer, ja, alt var galt. Resultatet af bukkejagten var en katastrofe, da min kammerat i løbet af 10 jagtdage havde én skudchance til én buk, mens jeg i de 10 jagtdage (20 pürsch) ikke blev ført til én eneste skudchance.  Ja, det var så dårligt, at jeg gennem de 10 jagtdage end ikke så eller stødte et eneste rådyr!

Vær derfor kritisk over for din jagtrejsearrangør. Stil krav og betal herefter, hvad det koster. Der findes trods alt stadig seriøse enkeltpersoner, som også udlejer bukkejagt. Bestiller man sin bukkejagt uden om de anerkendte jagtrejsebureauer, kan man godt være kritisk og tjekke, hvad der er afskudt på reviret de foregående år, og det bedste ville være, hvis man kunne se billeder af de bukke, som tidligere er afskudt samt billeder af de bukke, som er sat til afskydning i de dage, man kommer på bukkejagt.

Det er altid en god ide at have sit våbenpas opdateret, så det er klart, når man engang skal til udlandet på jagt. Tjek også de enkelte landes sikkerhedskrav for ind- og udrejse med våben og ammunition, ligesom du skal have udstedt nyt jagttegn i det land, du skal jage i. I disse terrortider kan du være sikker på, at sikkerheden strammes op overalt i verden. Dette gør det lidt mere besværligt, når vi jægere rejser med våben og ammunition landene imellem.

 

Sverige

Sverige bliver invaderet af danske bukkejægere op til den 16. august, hvor bukkejagten starter i Sverige. Bukkejagten starter i slutningen af råvildtets brunstperiode. Nogle få år er der stadig højbrunst den 16. august, men de fleste år er brunsten desværre mest aftagende omkring den 16. august. Jagten på bukkene i brunstperioden er en fantastisk jagtform. Tilfredsstillelsen ved at kunne lokke en større buk på skudhold med et bukkekald giver en fantastisk jagtoplevelse, og alle kan med lidt øvelse lære dette. Man behøver for resten ikke at have jagt i Sverige for at kunne lege med bukkene og bukkekaldet, da dette kan gøres på ens egne jagtmarker i Danmark. I Danmark kan vi ikke afskyde bukkene i brunsten, men man kan med et bukkekald komme tæt på sit råvildt og samtidig få taget nogle fantastiske billeder af bukkene.

Men tilbage til Sverige, hvor mange danske jægere selv har jagt i Sverige, ligesom jagtrejsebureauer og private udlejer bukkejagt i Sverige. Pas på med de private udlejere, hvor nogle få har øjnet en chance for at hive penge ud af danske riffeljægeres jagtlommer, uden at kunne levere varen.

Jeg har en god svensk ven ved navn Carl-Fredrik Alwén. Han har mange jagtrevirer til rådighed i Sverige, hvor han driver firmaet www.royalhunting.se. Han er værd at kontakte, hvis man vil skyde medaljebukke i Sverige til rimelige priser, ligesom han også er leveringsdygtig i områder med almindelige bukke. Der er i øvrigt ingen problemer med at tage kød og trofæer med til Danmark fra de skudte bukke, så længe det er til eget brug. Når du rejser ind i Sverige, skal du deklarere dit våben inden indrejsen. Dette kan gøres via internettet.

Polen

Hvis man som dansker har været i udlandet og skyde bukke, har man helt sikkert også været i Polen. Polen kan leverer bukketrofæer i alle størrelser og prisklasser. Man kan selv køre til destinationen, eller man kan tage med på de populære busture, som flere jagtrejsebureauer udbyder. De store polske marker, enge, skove og levende hegn giver råvildtet de bedste levebetingelser, hvorfor Polen altid er et besøg værd. Mange danskere vælger at ”varme” op til den danske bukkejagt den 16. maj med et par dage med bukkejagt i Polen, hvor bukkejagten begynder den 11. maj. Man kan få meget bukkejagt i Polen til rimelige priser.

Ønsker man at afskyde medaljebukke, er det vigtigt, at man siger dette til jagtrejsebureauet, da man ellers kan risikere at komme på et revir med bukke i almindelig trofæstørrelse.

Mange vælger at køre i egen bil til Polen for at møde jagtlederen på destinationen. Under din transport i Polen skal du ikke lade din bil uden opsyn, da du ellers meget hurtigt kan komme til at stå i den ulykkelige situation, at bil lastet med både våben og penge kan blive stjålet.

 

England

Alle taler om de store medaljebukke, som afskydes i Sydengland. Jagten på bukkene starter i april måned, hvor mange bukke stadig er i bast. De større bukke, som måske er færdigfarvet, har ikke fået den kønne farve på trofæet, hvorfor mange opsatser fra april måned, ser meget lyse og kedelige ud, hvis man sammenligner med bukkeopsatser afskudt under brunsten. I april måned er det også lettere at spotte bukkene, grundet den ringe vegetation. Men der afskydes også mange mindre trofæer i England, hvilket dog ikke gør jagtoplevelsen mindre, da man færdes i det frodige varierede landskab, som indeholder levende hegn, småskove, moser enge og store landbrugsarealer. Klimaet er mildt, hvilket også giver råvildtet ideelle livsbetingelser. Hvis du vil skyde medaljebukke, er England et godt bud, da priserne på medaljebukke er rimelige.

 

Skotland

I Skotland kan man bestemt også afskyde medaljebukke og endda til yderst fornuftige priser.

På nuværende tidspunkt er Skotland formentlig det sted i verden, hvor en medaljebuk er billigst, i sammenligning med andre lande. Bukkejagten starter ligesom i England i april måned, hvor vegetationen ikke er så høj, hvilket gør, at det er meget lettere at se bukkene. Afskydes bukkene i april måned vil man møde flere bukke, som ikke er færdigfejede, og de som er færdigfejede, kan have lidt lyse og farveløse opsatser. Et skotsk landskabsområde består af rullende bakker, opdyrkede arealer, kun afbrudt af småskove og levende hegn. I nogle områder i Skotland kan terrænet være rimeligt barskt og kræver derfor, at man er i rimelig kondition. Men dette kan tjekkes hjemmefra, så man kan forberede sig på turen.

 

Ungarn

Jagt i Ungarn er for de jægere, som har et ønske om at afskyde store bukketrofæer i medaljeklassen samt store abnorme bukke, hvilket kan leveres i dette land. Jagten er normalt særdeles velorganiseret og kendt for den selektive afskydning og stolte jagttraditioner.

Bukkejagten starter i Ungarn den 15. april, hvorfor der er rig mulighed for at kunne afskyde bukke i Ungarn og senere i Danmark den 16. maj. Der er også brunstjagt, hvor den bedste periode er fra midt juli til i starten af august. Mange jagtrejsearrangører annoncerer med en kombi-ferie, hvilket vil sige en ferieform, hvor man kan medbringe familien og derved både holde en jagt- og familieferie samtidig. Man kan  evt. vælge at blive indlogeret ved Balatonsøen i luksuriøse lejligheder eller på hotel. I morgen- og aftentimerne er man på bukkejagt  på revirer i nærheden.

Der kan som nævnt afskydes store trofæer, ja, endda kæmpetrofæer i Ungarn, ligesom store, specielle abnorme bukke som intet andet sted i verden. Nogle tror, at der bliver lavet ”numre” med bukkene i Ungarn på nogle revirer. Der findes mange teorier om, hvordan der opfostres disse enorme bukke, uden man på noget tidspunkt har kunnet dokumenteret noget som helst ”snyd”.  Jeg er dog bekendt med, at man nogle steder udnytter de rige vesteuropæeres interesse for at afskyde abnorme bukke ved at bruge meget ”ufine” metoder, hvilket jeg ikke vil komme nærmere ind på i denne bog. Fordi der er nogle få rådne kar i nogle lande, som vil gå meget langt i bestræbelserne på at lave store bukke, bør dette ikke ligge de resterende yderst seriøse og dygtige råvildtforvaltere til last.

Udskriv Email