Søg og du skal finde

Find kastestænger - brug hunden

Jeg hører desværre til de personer, som ikke har så let ved at finde kastestængerne i skovbunden, hvorfor jeg bruger en anden metode.

Da jeg som registreret schweisshundefører også har gamle hunde, som på trods af deres alder er rimelig friske, har meget stor eftersøgningserfaring, men er blevet langsomme på deres gamle dage og derfor ikke kan løbe et forløbskudt stykke råvildt op og fastholde det, til jeg kommer frem. Til disse pensionerede schweisshunde er denne øvelse med at finde kastestænger, som skabt for den gamle hund. Men alle jagthunde som kan bruge deres næse og arbejde koncentreret og roligt i et søg, kan uden de store problemer lære at finde kastestænger i skovbunden.

Det er underordnet om kastestængerne er dækket af blade eller jord, da hunden meget nemt kan finde dem, hvis den har lært at søge målrettet efter disse kastestænger. Vær sikker på at når du engang har lært din hund at finde kastestænger, vil hunden elske øvelsen, og du vil finde mange flere kastestænger, end du havde drømt om.

Hunden skal selvfølgelig inden man går i gang, beherske almindelige apporteringsøvelser, ligesom det er en forudsætning, at hunden kan søge koncentreret i et roligt tempo, og at hunden er så lydig, at du kan holde den omkring dig i det frie søg, før du begynder på at bevæge dig ind i tykninger og lede efter kastestænger.

Man kan sagtens forestille sig hvad der sker, hvis man slipper en unghund fuld af energi med en meget stor jagtlyst og et hurtigt søg ind i en grantykning, hvor der måske lige har stået råvildt. Den energiske jagtivrige unghund vil man formentlig ikke se meget til, efter man har sluppet den løs i tykningen, men man vil kunne høre den halsende rundt i skoven, mens den driver med råvildtet. Dette er direkte ødelæggende for den videre træning med jagthunden, hvorfor der er nogle krav til hundens temperament og lydighed, inden man slipper den løs i et søg efter kastestænger.

Til dem som kunne være interesseret i at bruge sin hund til at finde kastestænger, kan jeg oplyse, at det er meget nemt at lære hunden denne øvelse.

Hunden skal selvfølgelig inden man går i gang, beherske almindelige Apporteringsøvelser, ligesom det er en forudsætning at hunden kan søge koncentreret i et roligt tempo, og at hunden er så lydig, at du kan holde den omkring dig i det frie søg, før du begynder på at bevæge dig ind i tykninger og lede efter kastestænger.

 

Nedenfor en gennemgang af træningsmetoden – trin for trin.

ld_bast1

 

bast-trin1Trin 1:

Hunden skal forstå, at det er kastestænger, der skal apporteres og ikke vildt.

Derfor apporteres de første par gange i et rimeligt åbent terræn.

Det er både færten af dig (på kastestængerne) og selve kastestangen, som hunden i første omgang kan lugte, og samtidig med at hunden hele tiden har øjenkontakt med kastestangen, er denne øvelse meget let. Øvelsen er en meget let apporteringsøvelse for den rutinerede og veldresserede jagthund.

 Sørg for at hunden er 100% opmærksom på at få fat i kastestangen, inden den kastes. Gør kastestangen interessant for hunden, således at du er sikker på, at hunden vil gøre alt i denne verden, for at komme ud til kastestangen og apportere den til dig. Hvis hunden er ”fræk” og knaldapporterer, så lade den gøre det, da det bare beviser, at hunden er tændt i situationen.

 På kommandoen ”apport” løber hunden ud til kastestangen. Hvis hunden snuser til kastestangen roses hunden med en opmuntrende stemme og en blød kommando ”apport”. Hunden vil komme ind med kastestangen til dig og glem alt om en god aflevering, da dette kan bygges på senere. Det er den glade apportering vi vil fremme.

 

bast-trin2

bast-2.1Trin 2:

Nu skal hunden finde og apportere kastestænger, uden at hunden ser, at kastestangen bliver kastet, området man vælger, har andre interessante færtspor fra skovbunden. Hunden sendes i et kort søg og burde hurtigt finde frem til kastestangen. Hvis hunden bliver i tvivl om den nu også skal apportere kastestangen, vil en opmuntrende ”apport” kommando tit hjælpe hunden.

Nu er der pludselig andre færtforhold i en tæt skovbund end på den flade græsplæne. Dette kan forvirre hunden lidt, hvorfor man kan hjælpe hunden lidt. Når hunden er tæt på kastestangen opmuntrer vi den med lys stemme, samtidig med at vi giver kommandoen ”apport”.

Hunden apporter kastestangen, og din begejstring, glæde og ros til hunden vil ingen ende tage.

Om din begejstring for hundens arbejde udløses i godbidder, jubelscener eller ligefrem et breakdance nummer, som er værdigt i ”Talent 2010” er lige meget. Bare hunden opfatter din glæde og samtidig synes, at det er sjovt og spændende at finde kastestænger.

 

bast-trin3Trin 3

Indtil videre har hunden udover at kunne lugte kastestængerne også kunnet se disse, da de lå synligt fremme. Nu ”gemmes” kastestangen under lidt blade, så hunden ikke alene på synet kan finde kastestangen, men kun kan lugte kastestangen, og efterfølgende selv skal finde frem til kastestangen ved at fjerne bladene, og apportere kastestangen.

Nu har hunden lært det grundlæggende, og det er så bare at gøre øvelsen sværere

 

Trin 4

Nu lader du kastestængerne ligge udenfor i 1-2 uger i alt slags vejr, så du fjerner din fært fra kastestængerne og undgår at berøre kastestængerne med dine bare hænder. Efterfølgende arbejder du videre (iført plasthandsker) med at smide og gemme kastestængerne i skoven og begynder at gemme kastestænger i tykninger og lign., hvor du ved, at råvildtet står i afkasttiden.

Nu skulle din hund være klar til at starte på at finde kastestænger til dig.

Vær opmærksom på at hunden under den fortsatte træning ikke bare følger din fod hen til kastestangen. Dette kan undgås, hvis du overtramper et område på f.eks. 10x10 meter, således at din fært er overalt, og hunden derfor ikke bare kan følge din fært, fra hvor du har gået og hen til kastestangen.

Husk også på at denne øvelse med at bruge hunden til at finde kastestænger skal være lystbetonet, og man ingen veje kommer med tvang.

Når man er ude og lede efter kastestænger med hunden, er det jo ikke givet, at man altid finder noget. Derfor bør man altid have en kastestang i lommen, som du engang imellem kan smide, mens hunden søger - og selvfølgelig uden at hunden ser at du kaster den. På den måde opnår hunden altid succes og ros i hvert søg.

Det er en rigtig god ide at klappe i hænderne, inden man går ind i de tætte tykninger, så vildtet i tykningen kan høre dig.

Hvis man samtidig har muligheden for at have vinden i ryggen, inden man går ind i tykningen, har man givet råvildtet de optimale muligheder for at registrere ens tilstedeværelse, og i ro og mag kan råvildtet langsomt sive væk.

Overdriv ikke eftersøgningen efter kastestænger. Hvis du én gang i februar eller marts måned har søgt i en tykning, kommer der jo ikke flere kastestænger i dette område før næste år. Vær opmærksom på at man færdes i et område, hvor råvildtet er trygge, hvorfor man ikke skal forstyrre råvildtet mere end højest nødvendigt.

bast-trin4
Min gode ven Lars Dyndegaard, med sin gamle reg. schweisshund. Det tog os 1/2 time at lære Bast at finde kastestænger i skovbunden

{backbutton}

Udskriv Email