Søg og du skal finde

Hvad er en stærk buk

Modsat hvad mange tror, behøver en stærk buk ikke at have den største opsats i området. Pladsbukken behøver heller ikke at være den buk i området med den største opsats.

Når vi jægere taler om stærke bukke, vurderer vi som regel bukkens styrke ud fra, hvor stor en opsats bukken bærer, hvilket ikke entydigt kan sammenkobles med bukkens styrke.

Pladsbukken vil i Danmark i mange tilfælde være den største (da alle andre større bukke er bortskudt), men hvis man ikke afskød alle de større seksendere, man havde på sit revir, ville man opdage, at det ikke nødvendigvis er den buk med den største opsats, som også er pladsbukken.

Hvis bukkene skulle vide, hvem der havde den største opsats, krævede det, at de vidste, hvor stor opsats de selv havde, for at kunne lave en sammenligning med modpartens opsats. Men bukken aner ikke, hvor stor en opsat den bærer rundt på. Bukkene spejler sig ikke i skovsøer som i de forskellige Walt Disney-film og på denne måde bliver bekendt med deres trofæstørrelse. Nej, det er helt andre ting, som afgør, om en buk er stærk eller ej.

For lige at slutte Walt Disney-filmene af, så har disse film ødelagt mange menneskers syn på dyr her i den vestlige verden, da dyrene via tegnefilm og andet er blevet menneskeliggjorte og derfor af mange ikke bliver opfattet og endnu vigtigere behandlet, som det de er – nemlig dyr. Men det er en helt anden historie.

Når råvildtet skal vurdere, om en buk er en stærk buk, er det bukkens dominans, aggressivitet, råstyrke, sundhedstilstand og livserfaring (alder), som afgør, hvem der er den stærkeste buk. Og det uanset hvor stor eller lille opsats bukken bærer på.

{backbutton}

Udskriv Email