Søg og du skal finde

Råer / lam

Som udgangspunkt sætter en rå to lam pr. år. Men det kan variere med et til tre og i sjældne tilfælde fire lam.

Som regel bliver rålammet beslået i andet leveår, hvor det kaldes smaldyr. Når smaldyret har sat lam, kaldes det en rå. En gammelrå er derfor ikke, som mange tror, en rå, som er meget gammel, men blot en rå, som har sat lam. Det er ligesom med køer, hvor en kvie først bliver ko, når den har kælvet.

Hvis lammet er sat meget tidligt på året, og brunsten indtræder sent på året, er det sket, at lammet i brunsten er blevet beslået. Dette hører dog til sjældenhederne.

 

Lam pr. rå

Førstegangsfødende hundyr får i gennemsnit færre lam end hundyr i deres bedste alder, dvs. hundyr i alderen tre-fem år. Herefter kan antallet af lam falde, efterhånden som alderen tiltager. Modsat hvad mange tror, er hundyret frugtbart indtil det sidste leveår.

Begrebet goldråer (en rå som ikke sætter lam), tror jeg ikke rigtig på. Det kan være, at man ser enlige råer, som i virkeligheden kan være smaldyr. Det er også muligt, at man ser flere enlige råer, men derfor er det jo ikke sikkert, at råen ikke har sat lam! De kan være kørt over i trafikken, dvs. almindelig dødelighed, eller ræven kan have taget for sig af retterne. Så fordi man ser en enlig rå, er det ikke ensbetydende med, at hun er en goldrå, da råer faktisk kan producere lam indtil sidste leveår.

Jeg har flere gange set råer med tre lam, hvilket ikke er helt unormalt. En rå med fire lam har jeg aldrig set, men det er sket andre steder.

Når man skal kigge efter, hvor mange lam råerne har sat, skal det ikke være lige efter, at de har sat dem, da man her som regel kun ser ét lam på benene ad gangen. Senere er begge lam på benene samtidig. Man skal også passe på, at man ikke tæller, hvor mange lam de enkelte råer kan have i august måned (brunsten). Det er fordi, råerne forlader lammene i højbrunsten, og lammene kan slutte sig til andre lam, som måske stadig går med råen. Her vil man så kunne opleve at se en rå med seks-otte lam, hvilket selvfølgelig er et dejligt syn, men bestemt ikke rigtigt. Lammene kan nemlig i brunsten finde sammen og lave en form for “børnehave” for råvildtlam.

Når vi kommer hen til oktober, har jeg altid kalkuleret med, at der er ca. 1,25 lam pr. rå tilbage. Nogle er gået til i trafikken, nogle har landbruget på samvittigheden, efter de har slået slæt på græsmarkerne, andre lam er døde af forskellige årsager, ligesom rovtøj (rævene) jo også skal leve.

{backbutton}

Udskriv Email