Søg og du skal finde

Kend dine bukke, år efter år

Kend dine bukke – år efter år, er lettere sagt end gjort. Såfremt man vil have styr på sine bukke, kræver dette en kæmpe arbejdsindsats med observationer af råvildtet det meste af året. Jeg ved godt, at mange påstår, at såfremt man har kendskab til en seksender i et område, vil den seksender, man ser i dette område året efter, formentlig være den samme..! Men hvem siger egentlig, at dette er rigtigt. For at fastslå det med sikkerhed skal dyret være mærket, eller man skal have billeder af bukken og sammenligne ansigtsudtryk, favesammensætning i ansigtet, farvenuancerne i ørene, osv. Bemærk at jeg ikke har nævnt opsatsens udseende, da jeg netop ved, at en buk kan sætte op forskelligt år efter år, hvorfor opsatsens udseende kun kan blive en del af den samlede vurdering.

For at kunne lave en korrekt afskydning af bukkene hvert år, er det vigtigt, at man kan kende mange forskellige bukke fra hinanden år efter år. Uanset jeg har erfaret det modsatte, vil nogle altid påstå, at de kender alle deres bukke fra hinanden, år efter år. Jeg vil ikke påstå, at det ikke er tilfældet, men blot konstatere, at det magter jeg altså ikke. Hvis jeg har kendskab til 50 bukke fra det ene år, kan jeg ikke med sikkerhed genkende alle 50 bukke året efter, alene ud fra opsatsens udseende. Men hvis jeg tager andre ting i betragtning, såsom foto af bukkene fra året før, kommer jeg meget tættere på, men rammer dog aldrig en genkendelse i nærheden af de 100 %.

En stærk pladsbuk indtager år efter år sit gamle revir, så længe han magter dette, hvorfor det er rimeligt nemt at få fastslået, om han har overlevet vinteren, når vi kommer hen i marts/april måned. Men alle de yngre stærke bukke, som ikke har tilkæmpet sig et fast revir, er de bukke, som er svære at følge år efter år, indtil de står som en stærk pladsbuk på et tilkæmpet revir. Gamle skader i ører eller andre steder på kroppen kan også bruges til genkendelse år efter år.

På hundyrssiden er det umuligt at genkende dyrene år efter år, hvilket ville være en kæmpe fordel for alle råvildtforvaltere, hvis man magtede dette, da det netop er på hundyrssiden, at vi mangler viden og erfaringer om råvildtet.

{backbutton}

Udskriv Email