Søg og du skal finde

Konservator

De fleste riffeljægere får på et tidspunkt i deres jægerliv brug for en konservator. Mange jægere ville nok gerne have haft deres første buk hovedmonteret, men fik det ikke, da man som ung jæger ikke havde de økonomiske muligheder, som nyjægere har i dag.  I dag får mange først jagttegn i en voksen alder, hvorfor der hos de fleste er flere penge på jagtbudgettet end for 30 år siden.

Når du har skudt din første buk eller drømmebukken, og du beslutter dig for at få den hovedmonteret, er det vigtigt, at du ikke skærer kæbeskindet op for at forsøge at fastslå alderen på bukken, hvilket du i øvrigt på dette tidspunkt ikke kan bruge til noget som helst. Samtidig skal du heller ikke skære bukken op i halsen, når dyret opbrækkes. Tag billeder af bukken og tag flere mål på omkredsen af halsen. Læs afsnittet om skinning på side 227.

Når du skal finde en konservator, som skal lave en hovedmontering af din buk, bør prisen ikke være afgørende for, hvem du vælger til dette job. Efter at have ofret tusinder af kroner på riffel, riffelkikkert, håndkikkert, jagttøj og andet udstyr, måske krydret med en jagtrejse til udlandet for at få skudt ”drømmebukken”, er det ikke her, du skal spare de sidste kr. 500-1.000. Det, der skal være afgørende for, hvilken konservator du vælger, bør være konservatorens dygtighed til netop at få den hovedmonterede buk til at se ”levende” ud og at få bevaret det udtryk i ansigtet, som bukken har. Du bør derfor se på flere af den udvalgte konservators tidligere arbejdsopgaver (læs udstopninger), før du beslutter dig for, hvem der skal have lov til at lave en hovedmontering af din buk. Pris og kvalitet hænger også sammen her.

Ordet konservator stammer i øvrigt fra latin, Conservator afledt af Conservare, som oversat til dansk betyder konservere/bevare/holde ved lige.

Udskriv Email