Søg og du skal finde

Stress

Jagttiderne på råvildtet falder faktisk på det mest ubelejlige tidspunkt på året, hvis man ser det ud fra den periode på året, hvor råvildtet skal have mest fred og ro og langsomt begynde at opbygge kroppen til en hård vinter i form af efterårsfedningen. I denne periode vil vi jægere på jagt efter bukke, hundyr og lam, i form af anstand, pürsch eller trykjagt. Samtidig vil vi også skyde ænder på opfløj eller træk, skovduer og andet. Fasanjagter med store drev, råben og fløjten og løse hunde, som måske driver og senere apporterer, samt en masse skud på reviret. Jeg tror, at alle ved nærmere eftertanke godt kan forestille sig, hvor meget disse nævnte jagtaktiviteter hver uge eller hver anden uge vil stresse råvildtet. Hvis man er i tvivl om dette, skal man blot sætte sig midt ude i skoven en decemberdag, hvor der skal afvikles en større fasanjagt. Allerede når jagthornet blæser de dejlige toner til samling, vil man opdage, at skoven bliver levende af råvildt, som løber stresset og forvirret på kryds og tværs i skoven. Ikke fordi råvildtet er bange for de smukke toner fra et jagthorn, men fordi at de har erfaret, at der efterfølgende vil blive en del uro i skoven i form af mange mennesker, som færdes uden for de normale veje og stier, ligesom råvildtet også har erfaret, at der vil lyde en del skud, samt være løse hunde i skoven. Det er muligt, at nogen her vil indskyde, at forstyrrelsen ikke er så stor, fordi man ikke jagter råvildt på ande- eller fasanjagterne – men det ved råvildtet bare ikke.

Hvis vi som råvildtforvaltere vil gøre endnu mere for at sikre, at vores råvildt kommer helskindet gennem en hård vinter, også selvom vi har planlagt en god efterårsfedning, skal vi holde så lavt et jagttryk som overhovedet muligt på jagtreviret. Hvis man har så stort et jagtrevir, hvor der er flere større tætte kulturer af gran eller andet, bør man frede et eller flere af disse områder, hver gang man afvikler jagt i skoven og ikke komme i nærheden af disse. Meningen er, at råvildtet skal lære, at her kan de altid søge hen og stå uforstyrret, når der er jagt i skoven.

Hvis man har et stort jagttryk på ens jagtrevir i efterårs- og vintermånederne, er det 100 % sikkert, at råvildtet bliver stresset. Når råvildtet bliver stresset, kan råvildtet forbrænde flere kalorier, end det kan optage og derved - over en meget stresset periode - faktisk ende med at dø.

Mennesker kan dø af stress

– det kan råvildt også

{backbutton}

 

 

 

Udskriv Email