Søg og du skal finde

Fakta efter skudafgivelsen

Du har som jæger efter skudafgivelsen som udgangspunkt udspillet din rolle, hvis dyret ikke ligger forendt.

● Det er 100 % sikkert, at du her og nu som jæger, intet godt kan bidrage med, hvis dyret ikke ligger forendt.

● Ligger dyret forendt 50 meter væk med en dræbende kugle, finder den reg. schweisshundefører også dyret.

● Har dyret sat sig 50 meter væk med et overskudt forløb (løbskud), er det så godt som sikkert, at du rejser dyret fra sårlejet, hvis du går ud og leder, hvorefter chancerne for at få fat i dyret forringes betydeligt.

● Som udgangspunkt aner du ikke, hvor skuddet har truffet dyret.

Uanset hvor dygtige man tror, at vi registrerede schweisshundeførere og vores hunde er, kommer vi desværre aldrig i nærheden af at finde 100 % af de dyr, vi leder efter, når vi tager de svære eftersøgninger med i statistikken.

Hvis et rådyr bliver forløbsanskudt og sætter sig i sårleje 100 meter væk, vil der være meget stor forskel på succesraten, om det er jægeren, som i sin iver efter at finde dyret, rejser dette fra sårlejet, eller om det er den registrerede schweisshundefører, der rejser dyret i forbindelse med eftersøgningen. I de tilfælde, hvor rådyret er rejst af jægeren og flygtet fra sårlejet, er vi nede på 20 % succesrate for at få fat i dyret. I de tilfælde, hvor det er den registrerede schweisshundefører, som rejser dyret i forbindelse med eftersøgningen og straks slipper hunden til hetz, er succesraten 80 %. For ikke at blive overhældt med statistikker fra forskellige schweisskolleger  som har en højere eller lavere succesrate, end den jeg angiver, skal man ikke tage procentangivelserne bogstaveligt, men blot koncentrere sig om, hvor stor forskel der kan være på succesraten, alt efter om jægeren har rejst dyret fra sårlejet eller ikke.

Mange registrerede schweisshundeførere rejser land og rige rundt og holder foredrag om det spændende  schweissarbejde. Disse foredrag er som hovedregel meget interessante at høre på. Foredragene er med til at profilere den registreret schweisshundefører i området, hvorfor man ikke skal blive så forblændet af fortællinger om svære eftersøgninger, hvor hunde først sporer dyret flere kilometer og til sidst fanger dyret efter en flere kilometers hetz, at man fejlagtigt tror, at vi kan løse alle opgaver – da dette bestemt ikke er tilfældet. I min og de fleste registrerede schweisshundeføreres verden er de fundne dyr (positive eftersøgninger) ikke så interessante, men det er meget mere interessant at vide noget om de dyr, man ikke fik fat i.

● Bevar roen

● Tænk konstruktivt

● Rekvirér en reg. schweisshund

{backbutton}

Udskriv E-mail