Søg og du skal finde

NYHEDER

På Raavildt.dk kan du blive opdateret på de sidste nyheder, omhandlende årstidsbestemte informationer vedr. råvildtet, råvildtforvaltningen og andet som på en eller anden måde kan linkes til råvildt og råvildtjagt i Danmark, ligesom vi selvfølgelig også holder øje med, hvad der sker med råvildtet udenfor Danmarks grænser.
Alt hvad der er skrevet om schweisstræning, praktiske eftersøgninger, anskudssteder m.m., er i privat regi og har intet med Naturstyrelsen eller Schweissregistret at gøre.
Alle tidligere udgivet nyheder, vil du altid kunne læse HER

Kugle, Hagl eller Pil

Hvad er bedst at skyde råvildt med..?
Træffes dyret på bladet (hjerte- lungereigionen) er kugle, hagl og pil dræbende. Men træffes dyret andre steder på kroppen, kan resultatet være forskelligt afhængig af om man skyder med kugle, halg eller pil.

 

schweiss

Specielt med hagl er skudafstanden til dyret og valg af haglstørrelse (så tunge hagl som muligt) faktorer som kan have indflydelse på om dyret forender på stedet, eller om det løber videre, selv om det er ramt.
Holder man sig på max. 15 meters afstand til dyret, når man afgiver sit haglskud, er man på den sikre side, selvom den alm. max. afstand er opgjort til 20 meter. Lad være med at skyde på hoved og halsregionen med mindre man er 100% sikker på at ramme, da det kan give nogle grimme anskydninger. Skyd aldrig til råvildt i bagskud, medmindre det er anskudt. Gå altid efter det sikre skud og hold på dyret så det altid træffes på bladet.
Er råvildtet på den rigtige skudafstand, skyder man med tunge hagl (stor haglstørrelse), og træffes dyret på bladet med alle haglene, ja så er skud med hagl til råvildt lige så effektivt som et skud til råvildt med selv den bedste riffelkaliber. 

Træffes dyret med pil gælder det om at den barberbladskarpe pilespids efterlader en så stor sårkanal som muligt, da pilen modsat hagl og specielt kugle, ikke har noget chokvirkning i dyrekroppen, men er baseret på at dyret forender grundet blodtabet. Jo større sårkanal pilen efterlader, des hurtigere forender dyret grundet blodtab.
Jeg har set dyr blive truffet i hjerteregionen med en pil, som ikke engang opdagede at de var ramt, hvorefter de begyndte at slingre efterhånden som blodtabet blev større og større, for til sidt at falde om og forende.

De fleste jægere skyder råvildt med riffel. Riflen er jo nok det mest effektive at skyde råvildt med, og også "nemmere", da skudafstanden kan være betydelig længere end hvis man vil jage med hagl eller pil. Ønsker at at komme tættere på råvildtet inden man afgiver skuddet, er der jo intet i vejen for at man pürscher sig tættere på inden man afgiver skuddet.

Hvis man skal svare på spørgsmålet om hvad der er bedst at skyde råvildt med, kan man ikke komme med et endegyldigt svar, da både kugle, hagl og pil er dræbende, forudsat at man tager højde for skudafstande, haglstørrelse o.lign.
Jeg har som Schweisshundefører eftersøgt råvildt som der har været skudt til med riffel, haglgevær og bue og pil. Anskydninger kan aldrig helt undgåes, men anskydninger grundet for lange skudafstande, manglende kendskab til ens egne skydefærdigheder og begrænsninger, er det min klare opfattelse kun sker i sjældne tilfælde. De fleste anskydninger skyldes mange gange de små marginaler, uanset om man skyder med kugle, hagl eller pil.

Udskriv E-mail