Søg og du skal finde

NYHEDER

Her vil du blive opdateret på de sidste nyheder, omhandlende årstidsbestemte informationer vedr. råvildtet, råvildtforvaltningen og andet som på en eller anden måde kan linkes til råvildt og råvildtjagt. Raavildt.dk's nyhedsside vil primært omhandle råvildtet i Danmark, men vi holder selvfølgelig også øje med, hvad der sker med råvildtet udenfor Danmarks grænser.
Alle tidligere udgivet nyheder, vil du altid kunne læse HER

Er din jagtstige / jagttårn godkendt..?

hochstandNår vi rammer den 16. maj, vil der før kl. 05:00 sidde rigtig mange riffeljægere i jagtstiger (hochsitze) og jagttårne (hochstande) overalt i Danmark, og formålet med denne placering er indlysende - vi er på bukkejagt.
Nogle køber eller har købt færdiglavede jagtstiger/jagttårne, mens andre bygger dem selv, men hvad siger lovgivningen egentlig om disse stiger/tårne.

Ikke bekendtgørelser, jagtlovgivningen om afstand til nabo, men arbejds-miljø-reglerne omhandlende brugen af stiger i arbejdsøjemed og i fritiden.
Hvis du køber en alm. stige i Bauhaus eller ethvert andet byggecenter, er stigerne godkendt efter alverdens regler, for ellers må de faktisk ikke sælges.

Hvis du selv via en stige reparerer en tagplade eller tagrende på dit hus, skal denne stige også være godkendt efter alverdens regler, dvs. i.h.t. Dansk Standard (EU regler), også selvom arbejdet udføres i fritiden.

Raavildt.dk har kontaktet Arbejdstilsynet for at høre om reglerne, i forbindelse med godkendelser o.lign. af stiger, ved brugen af jagtstiger/jagttårne i fritiden. Arbejdstilsynet oplyser at der ikke umiddelbart juridisk skelnes mellem arbejde og fritid i forbindelse med brugen af stiger, men at man ikke prioriterer håndhævningen af brugen af jagtstiger særligt højt.
Hvis du evt. har købt en jagt-stige i en jagtbutik, på nettet eller andre steder, skal sælgeren ligge inde med en "Leverandørerklæring", som også burde være udleveret sammen med købet. "Leverandørerklæringen" beskriver materialeart, materialetykkelser, målte belastninger m.m., og man skal udfra denne kunne dolumentere, at stigen overholder den gældende lovgivning. Hvis leverandøren ikke har en sådan, og stigen ikke overholder den gældende lovgivning, kan det få fatale følger hvis man er uheldig og komme alvorlig til skavde ved op- eller nedstigning af stigen.

Ovenstående betyder at de stiger du benytter på din jagt, skal være godkendte. Umiddelbart vil mange sige pyt med det, der sker ikke noget, hvilket heldigvis også er gældende i langt de fleste tilfælde. Men den dag der sker noget alvorligt med dig (eller en jagtkammerat), er det så godt som sikkert at man bør være bekymret, hvis man har brugt en ikke-godkendt stige.

Er skaden først sket og man er kommet alvorligt til skade med skulder, ryg eller noget helt tredie, grundet fald fra en ikke-godkendt stige, kan man efterfølgende i det forsikringsmæssige efterspil, løbe ind i alvorlige problemer. Mange vil tro at dette ikke kommer på tale, da man jo er forsikret mod disse hændelser. Tror man fast på dette, kræver det også at man er af den overbevisning, at ens forsikringsselskab ser mellem fingre med, at de kan spare hundredetusinder eller milioner af kroner i erstatning, fordi man benyttede en ikke-godkendt stige.   

Udskriv Email