Søg og du skal finde

NYHEDER

Her vil du blive opdateret på de sidste nyheder, omhandlende årstidsbestemte informationer vedr. råvildtet, råvildtforvaltningen og andet som på en eller anden måde kan linkes til råvildt og råvildtjagt. Raavildt.dk's nyhedsside vil primært omhandle råvildtet i Danmark, men vi holder selvfølgelig også øje med, hvad der sker med råvildtet udenfor Danmarks grænser.
Alle tidligere udgivet nyheder, vil du altid kunne læse HER

Anskydning - Hvad gør jeg nu...?

Man kan være i besiddelse af det bedste udstyr, have brugt masser af timer på riffelbanen hvor man har trænet alverdens skydestillinger på 100 og 200 meter banen, og alligevel sker der det man ikke troede kunne ske - man kommer til at anskyde et dy, som flygter fra stedet.
anskydning

Som registreret Schweisshundefører siden 2001, ved jeg at de fleste anskydninger vi eftersøger, og IKKE får fat i, kan skyldes jægerens "opførsel" efter anskydningen er sket.
I langt de fleste tilfælde har jægeren ikke den mindste mistanke om at han/hun har været uheldig, hvorfor det man troede var en god bladkugle, hvor dyret springer højt op i luften, hvorefter det styrter med fuld fart mod skoven, i virkeligheden kan det være en anskydning - et forløbsskud.
Hvis du ikke kan se dyret ligge forendt på skudstedet, eller vælte om efter en kort flugt, skal du som jæger kun koncenterer dig om ét sted - nemlig skudstedet/anskudsstedet.
Uanset hvordan du har opfattet skudtegnet (måden dyret opførte sig på da det blev ramt), skal du aldrig begynde at lede efter dyret, før anskudsstedet evt. har afsløret at dyret er dødeligt ramt.
Selvom du er sikker på at du har ramt dyret perfekt, og det enten ligger forendt på skudstedet, eller er forendt efter en kort flugt, bør du straks efter skudafgivelsen hurtigt repetere, og altid være klar til at afgive endnu et skud til dyret.
Tag et par dybe indåndinger, og vent den obligatoreiske "smøgs tid", mens du tænker situationen igennem. Hvor stod dyret da du skød til det? Er der kendtegn som store sten, buske eller træer?.
Før du går frem til dyret, skal bør du" køre filmen baglæns" og danne dig et klart billede af hvordan dyret reagerede da du skød mod det: 

 • Væltede dyret om på jorden, rejste sig og tog flugten?
 • Røg dyret til jorden som ramt af lynet (evt. rejste sig igen og tog flugten)?
 • Løb dyret hurtigt eller langsomt væk, eller mistede det fart under flugten?
 • Holdt dyret hovedet højt eller lavt under flugten?
 • Svingede et løb (ben) under flugten?
 • Snublede dyret under flugten?
 • Løb dyret væk i zig-zag, som om det var "beruset"?
 • Blev dyret stående da du skød mod det, og tog det først flugten 1-2 sekender efter skudafgivelsen?
 • Stoppede dyret op under flugten, kiggede lidt rundt, hvorefter det løb videre? 
 • Eller reagerede dyret på en anderledes måde end ovenfor beskrevet?

Når du går frem mod dyret (selvom du er sikker på det ligger forendt på skudstedet/anskudsstedet) skal du altid være klar til at skyde igen. Husk at skrue kikkertsigtet ned på lav forstørelse, en patron i kammeret, og gå så vidt mulig frem mod dyret i god vind (modvind).

Er dyret flygtet og du ikke kan se det ligge forendt, skal du i første omgang KUN koncentrere dig om skudstedet/anskudsstedet. Det er her du skal finde svaret på, om du har brug for en reg. Schweisshund eller ej. Husk altid at markere skudstedet/anskudsstedet.
På skudstedet/anskudsstedet kan du evt. finde schweiss, kødstykker, knoglestykker, marv, fedt, lungevæv, maveindhold m.m. Uanset hvor du evt. har ramt dyret, vil der altid være hår/pels, som grundet vinden kan ligge mange meter væk. Men selvom der altid vil ligge noget på anskudsstedet (når dyret er ramt), er det langfra sikkert at du med det blotte øje kan finde disse tegn. 
Lad derfor være med at trampe rundt i anskudsstedet, da den reg. schweisshund vil have meget lettere ved at finde hår, schweiss m.m., ligesom du risekerer at få noget under støvlerne, som du efterfølgende afsætter alle de steder du bevæger dig rundt. Sker dette gør du arbejdsbetingelserne for den reg. schweisshund, betydeligt sværere.
Efter tydning af skudstedet/anskudsstedet, kan man sige at der efterfølgende kun vil være tre scenarier du skal forholde dig til:

 1. Du finder bevis på at bukken er dødelig truffet.
  Løsning:
  Hvis du via din erfaring som jæger er 100% sikker på at dyret er forendt efter din tydning af skudstedet/anskudsstedet, er det blot hente dyret.
 2. Du finder bevis på at dyret er anskudt.
  Løsning:
  Du ringer omgående efter din lokale reg. Schweishundefører, og fjerner dig for stedet og venter på at den reg. Schweisshundefører kommer til dig.
 3. Du finder ingenting, og er ikke blevet klogere på om dyret er dødeligt ramt, eller om det er anskudt.
  Løsning:
  Du ringer omgående efter din lokale reg. Schweishundefører, og fjerner dig for stedet og venter på at den reg. Schweisshundefører kommer til dig.  

Ved scenarie 2 og 3 er det MEGET VIGTIGT:
At du ikke selv (eller ved hjælp af din eller jagtkameratens hund) begynder at lede efter dyret.

Læs mere om Skudtegn og eftersøgning

Læs mere om Anskydningstyper

48 copy 

Udskriv Email