Søg og du skal finde

NYHEDER

Her vil du blive opdateret på de sidste nyheder, omhandlende årstidsbestemte informationer vedr. råvildtet, råvildtforvaltningen og andet som på en eller anden måde kan linkes til råvildt og råvildtjagt. Raavildt.dk's nyhedsside vil primært omhandle råvildtet i Danmark, men vi holder selvfølgelig også øje med, hvad der sker med råvildtet udenfor Danmarks grænser.
Alle tidligere udgivet nyheder, vil du altid kunne læse HER

Parykbuk skudt på Sjælland

parykbukSidste år så en bukkejæger på sit revir, en buk som endnu ikke havde fejet. Observationen blev gjort på Sjælland, nærmere stedsangivelse på Slagelse-kanten.
Havde det været i starten af bukkejagten havde det været helt normalt, men dette syn oplevede bukkejægeren i september måned, hvilket var helt usædvanligt. 
Bukke som ikke har fejet opsatsen når bukkejagten slutter den 15. juli, bør afskydes som dårlige dyr, da der helt klart er noget galt med dyret, men da der ikke var lovhjemmel til at afskyde bukken i september måned (ingen jagttid), og bukken iøvrigt så sund ud, foretog jægeren sig helt i takt med lovgivningen - ingenting.

Bukkejægeren kontaktede Raavildt.dk og fremlagde den noget usædvanlige oplevelse, og Raavildt.dk's første anbefaling var at afskyde bukken i efteråret (under jagttiden), men hvis bukken ellers så sund ud, kunne man også vælge at lade den gå et år mere, for at se hvordan den udviklede sig.
En parykbuk er ikke territorie-hævdende, og da den kan ikke beslå andre hundyr, laver den ingen skade i forbindelse med den stedlige råvildtforvaltning.
Den 24. maj i år skød bukkejægeren så bukken, som havde forsat sin vækst af opsatsen, endda i en sådan grad at dele af opsatsen var begyndt at vokse nedad, hvilket på sigt havde bevirket at bukken ikke ville kunne se mere. Derudover var dele af opsatsen også gået i forrådnelse og lugtede grimt.
parykbuk2
Bukken havde nogle pels- og hudskader på kroppen, som kunne indikere at den tidligere havde været påkørt og havde gledet hen af asfalten. Om det er i denne forbindelse at der var kommet "hul" på parykbukkens opsats, som havde forårsaget en forrådnelsesproces i opsatsen kan man kun gisne om.  
Bukken er det man kalder en "parykbuk" og årsagen til at opsatsen ikke fejes, men fortsætter med at vokse, skyldes en unormal seksualcyklus, grundet et underskud af testosteron. Det er netop det høje testosteronnivieau som får bukken til at feje opsatsen. Man kan også sige at en "parykbuk" har sygelige processer i hypofysen og testiklerne, hvilket bekræftes i tilfædet med denne skudte "parykbuk" - den havde nemlig ingen synlige testikler.

Udskriv Email